Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022
Grand Canyon, Αριζόνα, ΗΠΑ Το Γκραντ Κάνυον (Αγγλικά: Grand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραντ Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει μήκος 446 km, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 km και βάθος που φτάνει τα 1,83 km. Από τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, ο ποταμός Κολοράντο και οι παραπόταμοι του έσκαψαν ένα-ένα τα επίπεδα του Υψιπέδου του Κολοράντο, τα οποία έχουν ηλικία μέχρι και 2 δις χρόνια, σχηματίζοντας το Γκραντ Κάνυον. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο ποταμός Κολοράντο πήρε τη σημερινή του μορφή πριν από 17 εκατομμύρια χρόνια. Η έλλειψη υγρασίας -και κατ'επέκταση βλάστησης- και περίοδοι ταχείας διάβρωσης ακολουθούμενες από περιόδους εναποθέσεων φερτών -άρα διαπλάτυνσης του φαραγγιού- σε συνδυασμό με την ύπαρξη στρωμάτων με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση, έδωσαν στο Γκραντ Κάνυον την σημερινή του μορφή. Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών, κυρίως οι "Pueblos" που εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια έφτιαχναν τα καταλύματα τους μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού, το οποίο θεωρούσανιερό. Απόγονοι των αρχαίων αυτών φυλών είναι οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Γκραντ Κάνυον ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λόπες ντε Κάρδενας το 1540. Βραχόσπιτα Pueblo στο Nankoweap Creek Horseshoe Bend Canyon Τα τοιχώματα του φαραγγιού, όπως φαίνονται από την στάθμη του ποταμού Colorado Τα χρώματα του Grand Canyon αλλάζουν ανάλογα με την θέση του Ήλιου Μονοπάτι Bright Angel Cheyava Falls Rafting, αλλά προσοχή στις υδατοπτώσεις! Lover's Leap Beaver Falls Αποψη από το Commanche Point Ribbon Falls Hermits Rest Colorado River Muddy Water Rafting Marble Canyon Χειμωνιάτικη άποψη Sky Walk Καταρράχτης Havasu Μαχητικά F5e υπερίπτανται του Γκράντ Κάνυον
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.