Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022
Yuanyang, οι κλιµακωτοί ορυζώνες στην περιφέρεια Yunnan της Ν∆ Κίνας Κατά λέξη στην Κινεζική, Γιουνάν σηµαίνει "νοτίως των συννέφων". Η περιφέρεια Yunnan διαθέτει µια από τις µεγαλύτερες βιοποικιλότητες όλων των ευκράτων ζωνών, µε πλήθος σπανίων αλλά και υπό εξαφάνιση ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται στο σταυροδρόµι µεταξύ Θιβέτ, Κίνας και Νοτιοανατολικής Ασίας και ο πληθυσµός του αποτελεί µίγµα διαφόρων εθνοτικών οµάδων: Naxi από το Θιβέτ, Dai, Ake, και Hani. Η θερµοκρασία είναι ήπια και ευχάριστη καθ' όλη την διάρκεια του έτους, αν και στα µεγαλύτερα υψόµετρα το χειµώνα έχει αρκετό κρύο. Στα νότια του Γιουνάν οι βροχοπτώσεις είναι συχνές και έντονες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Η περιοχή Yuanyang, 300 περίπου χιλιόµετρα νότια της πρωτεύουσας Κουνµίνγκ, φηµίζεται για ορυζώνες της, οι οποίοι θεωρούνται οι µεγαλύτεροι και πλέον θεαµατικοί. Εχουν δηµιουργηθεί µε σκληρή εργασία των Hani εδώ και χίλια χρόνια και είναι ακόµα σε χρήση. Οι καλλιεργητές του ρυζιού όφειλαν να εφαρµόζουν πρακτικές αειφορίας και προστασίας του εδάφους, πολύ πριν οι έννοιες αυτές γίνουν ευρέως αποδεκτές σε όλο τον κόσµο. Χωρίς την συστηµατική συντήρηση των βαθµίδων και του συστήµατος άρδευσης το πολύτιµο χώµα των κλιµακωτών ορυζώνων θα είχε ξεπλυθεί από τις βροχές και θα είχε καταλήξει στα ποτάµια της περιοχής. κορυφαίο χώµα θα πλύνετε τις πλαγιές στα ποτάµια. Οι κλιµακωτοί ορυζώνες Yuanyang συνιστούν ένα αυτοσυντηρούµενο οικοσύστηµα. Κατά την διάρκεια του χειµώνα έως την αρχή της άνοιξης, οι βαθµίδες αρδεύονται µε νερό πηγών από τα δάση που βρίσκονται ψηλότερα ώστε να ανανεωθούν και να είναι έτοιµες για την επόµενη καλλιεργητικοί περίοδο. Οι Hani Το φροντίζουν αυτό ανελιπώς για περισσότερο από δέκα αιώνες. Η συγκοµιδή στους ορυζώνες γίνεται µια φορά τον χρόνο, ενώ η καλιέργεια διαρκεί από τον Μάρτιο, µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Οι ορυζώνες Yuanyang αποτελούν ένα τέλειο τέλειο παράδειγµα εναρµόνισης ανθρωπογενών δραστηριοτήτων µε την φύση. Από την εξάτµιση του νερού από τις βαθµίδες σχηµατίζονται σύννεφα που φέρνουν βροχές στα δάση, οι οποίες εµπλουτίζουν τις πηγές που χρησιµοποιούνται γαι την άρδευση. Ο κύκλος αυτός επαναλαµβάνεται ξανά και ξανά ... ∆εν είναι και τόσο πολλοί οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, αλλά για τους φωτογράφους αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης. Το τοπίο αλλάζει έντονα κατά την διάρκεια του έτους. Οι αντανακλάσεις των ακτίνων του ήλιου στους πληµµυρισµένους (από τον ∆εκέµβριο µέχρι τον Απρίλιο) ορυζώνες δηµιουργούν φαντασµαγορικό θέαµα, το όνειρο του κάθε φωτογράφου. Το καλοκαίρι οι ορυζώνες παίρνουν έντονα πράσινο χρώµα από τα φυτά που έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενώ το φθινόπωρο, µετά την συγκοµιδή, οι βαθµίδες έχουν την όψη γυµνής γης.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.