Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022
Νήσος Βεντοτένε στο Αρχιπέλαγος Pontine της Τυρρηνικής Θάλασσας Οι ιταλικές νήσοι Pontine βρίσκονται στο Τυρρηνικό Πέλαγος στην δυτική ακτή της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από την Νάπολη. Η ονομασία του αρχιπελάγους προέρχεται από το μεγαλύτερο από τα νησιά, την Πόντζα, του οποίου το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Ρωμαίου Επάρχου Ποντίου Πιλάτου (Pontius Pilatus). Τα κυριότερα νησιά του αρχιπελάγους είναι τα εξής: Ventotene, Palmarola, Zannone, Santo Stefano, και Gavi. Αλλα κοντινά νησιά, όπως το Capri, η Ισχία, και η Έλβα, δεν ανήκουν στο αρχιπέλαγος. Τα νησιά Pontine είναι ηφαιστειογενή και κατοικούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς νεολιθικά χειροποίητα αντικείμενα, αντικείμενα από οψιδιανό και τεχνουργήματα της Εποχής του Χαλκού. Βραχογραφίες από την εποχή των Ετρούσκων έχουν ανακαλυφθεί στις Γαλάζιες Σπηλίες (Grottos). Η πρώτη ιστορική καταγραφή τους σχετίζεται με την νίκη των Ρωμαίων στο Volsces το 338 πΧ. Κατά την εποχή του Καίσαρα Αυγούστου κάτοικοι της Ponza εγκαταστάθηκαν στην νήσο Ventotene. Τα νησιά του αρχιπελάγους ήταν κατά την Ρωμαϊκή Εποχή τόπος εξορίας για τους αντιφρονούντες και πολιτικούς αντιπάλους της αυτοκρατορίας. Σήμερα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και διαθέτουν αξιόλογες υποδομές. Η νήσος Ventonone (Πανδότειρα κατά τους Αρχαίους Ελληνες) διαθέτει αρκετές φυσικές ομορφιές (μικρούς αμπελώνες, τοπική βλάστηση, απομονωμένες παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές κλπ). Η επιφάνειά της είναι μόλις 1,54 κm2 και οι μόνιμοι κάτοικοί Στην Ιταλία, στα χρόνια 1940 - 1943, κατά τη διάρκεια της εξορίας στο νησί Βεντοτένε με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον των δυνάμεων του κράτους, ο Αλτιέρο Σπινέλι συνέτασσε μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι το έγγραφο που επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Ομοσπονδιακού Κινήματος (Φεντεραλιστικού), το σχέδιο ενός μανιφέστου για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη, πιο γνωστό ως Μανιφέστο του Βεντοτένε. Σ' εκείνο το μανιφέστο επιβεβαιωνόταν η καταδίκη του πολέμου, της ιδεολογίας Κράτους Eθνους και της αρχής της απόλυτης επικυριαρχίας, στοιχεία που στο παρελθόν είχαν ευνοήσει τη γέννηση των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη και είχαν απειλήσει την ειρήνη. Το τέλος του πολέμου άφηνε άλυτα πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την σπίθα για νέες συγκρούσεις και μόνον η συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας θα ήταν ικανή να τα επιλύσει, απορρίπτοντας κάθε εθνικιστική αξίωση στο όνομα του γενικού καλού. Η ομοσπονδιακή ιδέα του Σπινέλι και των συντρόφων του δυσκολεύτηκε να ριζώσει στην Ευρώπη. Έτσι υπερίσχυσε η πολιτική των μικρών βημάτων κι ως εκ τούτου, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη δεκαετία του ’50, γεννήθηκαν στην Ευρώπη η ΕΚΑΧ, η ΕΟΚ και η ΕΥΡΑΤΟΜ.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.