Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021

Προσοχή! Πρόκειται για βασικές και ουσιαστικές απαιτήσεις που ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπουν οι Μηχανικοί που ασχολούνται με κατασκευές από σκυρόδεμα.

Έχουν δημοσιευτεί 2 σχόλιαΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
02 Ιουλίου 2018

Νομίζω ότι για απορίες για τον ΚΤΣ-2016 πρέπει κάποιος να απευθύνεται στο ΚΕΔΕ/ΥΠΥΜΕΔΙ, Πειραιως 166, ΤΚ 11854, τηλ. κέντρο: 210-3458918 (να ζητησετε το Τμημα Σκυροδεματος)

Ν. Μαρσέλλος

11 Μαίου 2018

Στον ΚΤΣ 2016 αναφέρεται ότι η κατηγορία του σκυροδέματος των νέων κατασκευών για συνθήκες έκθεσης XC3 / XC4 πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο C25/30 ή C30/37.

Ο πίνακας ΠΒ2-1 του Παραρτήματος ΠΒ2 βασίζεται στα αναφερόμενα στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 206. Οι τιμές του Πίνακα Β2-7 αναφέρονται σε σκυρόδεμα το οποίο θα ενσωματωθεί σε κατασκευές με επιδιωκόμενη διάρκεια ζωής σχεδιασμού 50 χρόνια. Η προσθήκη επιχρίσματος ασβεστοτσιμεντοκονιάματος στο σκυρόδεμα έχει τη δυνατότητα προστασίας του σκυροδέματος έναντι ενανθράκωσης, όπως και χρήσης μικρότερης ποσότητας τσιμέντου στο σκυρόδεμα.

Εν τούτοις, λόγω του ότι στην πράξη παρατηρούνται συχνά τα παρακάτω:

- μη τήρηση του πάχους επικάλυψης οπλισμού (έστω και τοπικά),
- μη άμεση εφαρμογή επιχρίσματος στο εκτεθειμένο σκυρόδεμα,
- τοπική αποκόλληση του ασβεστοκονιάματος,
- η επιβεβλημένη από τον ΚΕΝΑΚ τοποθέτηση θερμομονωτικών φύλλων, τα οποία μειώνουν την προσβολή από ενανθράκωση λόγω ευνοϊκότερων συνθηκών υγρασίας

το σκυρόδεμα αυτό θεωρείται ανεπίχριστο και ισχύουν οι τιμές του Πίνακα Β2-7.

Γενικά η αποδοτικότητα αυτών των επικαλύψεων είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί στον χρόνο.

Ομοίως το σκυρόδεμα που έχει άλλες επικαλύψεις (πλάκες, πλακίδια, φύλλα αλουμινίου, χρώματα, στεγανοποιητικές επαλείψεις, κ.α.) θεωρείται ανεπίχριστο και ισχύουν οι τιμές του Πίνακα Β2-7.

Καταλήγουμε λοιπόν υποχρεωτικώς στο C30/37;

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση για την ποιότητα του σκυροδέματος που πρέπει να χρησιμοποιείται. Π.χ. οι Πολεοδομίες δεχονται μελέτες με C25/30 με ευθύνη του μηχανικού!

Δεν θα έπρεπε το ΤΕΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή κάποις άλλος αρμόδιος να απαντήσυουν επ' αυτού;

Νικόλαος Αντωνόπουλος

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.