Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Ο νέος αυτός τύπος τσιμέντου που αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια και την επενεκπέμπει ως φως, μπορεί στο προσεχές μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των αυτοκινητοδρόμων, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας! Η διάρκεια ζωής του φθάνει τα 100 χρόνια.

Νέο φωτοεκπέμπον τσιμέντο (light-emitting cement)O Δρ. José Carlos Rubio (Michoacan’s University of San Nicolas Hidalgo, Μεξικό UMSNH) παρασκεύασε έναν νέο τύπο τσιμέντου που αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια και την επενεκπέμπει ως φως. Το νέο αυτό, φιλικό προς το περιβάλλον, υλικό μπορεί στο προσεχές μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των αυτοκινητοδρόμων, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας! Η διάρκεια ζωής του φθάνει τα 100 χρόνια. Ο Δρ. Rubio άρχισε την έρευνά του πριν από εννέα χρόνια, όταν με έκπληξη διαπίστωσε ότι κανείς, διεθνώς, δεν είχε μέχρι τότε ενασχοληθεί με το θέμα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε οφειλόταν στο γεγονός ότι το τσιμέντο είναι αδιαφανές. Το τσιμέντο είναι μια λεπτή υδατοδιαλυτή κόνις, που όταν ρίπτεται στο νερό αναβράζει και μετατρέπεται σε ισχυρό και ανθεκτικό πολτό (gel), ο οποίος περιέχει "ανεπιθύμητες" νιφάδες κρυστάλλων. Η έρευνά του εστιάσθηκε στην τροποποίηση της μικροδομής του μίγματος, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται μικροκρύσταλλοι και το προκύπτον υλικό να αποτελείται μόνον από καθαρο πολτό. Ο πολτός αυτός επιτρέπει την απορρόφηση της ηλιακής ενεργείας και στην συνέχεια την επιστροφή της στο περιβάλλον υπό την μορφή φωτός. Κατά το 2015 η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου ήταν της τάξεως των 4 δις τόνων και εκτιμάται ότι το νέο αυτό υλικό θα κερδίσει ένα κομμάτι από την τεράστια αυτή "πίττα". . Κατά την διάρκεια της ημέρας, η κάθε κατασκευή που περιέχει το φουτουριστικό αυτό τσιμέντο μπορεί να απορροφά ηλιακή ενέργεια κατά την ημέρα και να την αποδίδει ως φως κατά την νύχτα, περί τις 12 ώρες!1/3 Φωτοεκπέμπον τσιμέντοΤα περισσότερα φωσφορίζοντα υλικά είναι οργανικής σύνθεσης και αποσυντίθεται από την δράση των υπεριωδών ακτίνων (UV) σε διάστημα έως τρία χρόνια, ενώ το νέο φωτοεκπέμπον τσιμέντο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να διατηρήσει τις ιδιότητές του μέχρι και 100 χρόνια. Για την παραγωγή του νέου προϊόντος χρησιμοποιούνται φυσικές πρώτες ύλες που δεν δημιουργούν βλαπτικά προς το περιβάλλον απόβλητα. Το φωσφορίζον τσιμέντο μπορεί να παραχθεί σε μπλε και πρασινωπή απόχρωση και υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας για την αποφυγή της θάμβωσης και απόσπασης της προσοχής των οδηγών.2/3 Η έρευνα του Μεξικανού καθηγητή ενέπνευσε ήδη εργαστήρια άλλων χωρών να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες για την οικονομικοτεχνική και περιβαλλοντική βελτίωση του νέου προϊόντος, ώστε να είναι εφικτή η ευρεία εφαρμογή του. Μελετώνται ακόμη οι δυνατότητες ενσωμάτωσης του υλικού στα επιχρίσματα και λοιπά κονιάματα και κονιοδέματα.Εφαρμογή φωτοεκπέμποντος τσιμέντου στο εσωτερικό κτιρίου3/3
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.