Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Είναι εκπληκτικό, πόση "ποσότητα πληροφοριών" μπορεί να μεταβιβασθεί, μέσα σε ένα τηλεφώνημα 6 λεπτών. Δεν ξέρω καμία τάξη (γιατρών, δικηγόρων, εμπόρων, επιχειρηματιών) που να επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη της τόσο συναδελφικά (και χωρίς αμοιβή) !

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μέσα σε 6 λεπτά Από τον Ν. Μαρσέλλο Πολιτικό Μηχ. Ε.Μ.Π.Θέλω να ρίξω μπετόν, κοντά στη θάλασσα, σε ένα σπίτι που χτίζω στην Πελοπόννησο. Θέλω τη γνώμη σου για το μπετόν. Τι να βάλω; Να πάρεις: C 25/30 και υπερρευστοποιητικό. Με αυτό καλύπτεις και τις απαιτήσεις για προστασία από διάβρωση του σιδηροπλισμού από τη θάλασσα. Δηλαδή, να μην βάλω στεγανωτικά, αντιδιαβρωτικά; Βάλε, βρε παιδάκι μου, ένα C 25/30, που είναι αναγκασμένο το Εργοστάσιο να βάλει τουλάχιστον 300 - 320 kg/m3 τσιμέντο και χαμηλό λόγο νερού προς τσιμέντο, και πετύχαμε το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας. Τί λόγο (Ν) προς (Τ) να βάλω;!! (...Έκπληξη!) Καλά, εκεί κάτω, είναι σε θέση να καταλάβουν λόγο Ν/Τ; Βάλε, λοιπόν: 0,55. Να μη βάλω 0,45;;!! Αν μπορείς να παραγγείλεις C 25/30 και με λόγο Ν/Τ = 0,50 είσαι και με το παραπάνω εντάξει. Και τι πρόσθετο να βάλω; (...Αναφέρει 2 μάρκες) Βάλε το πιο ακριβό. Άλλωστε, πόσα κυβικά θα είναι το έργο; 200 - 300 m3 ; Πλήρωσε 2 - 3 €/m3 παραπάνω, δεν είναι λογαριασμός. Όχι καλέ, 200 m2 σπίτι κάνω. Και δεν μου λες, τι κάθιση να παραγγείλω; (...Δεύτερη έκπληξη!!) Εάν αυτό εκεί κάτω είναι σε θέση να στείλει με κάθιση, ζήτα 14 - 15 cm (S3), επί τόπου του έργου. Θα το βγάλει με 15 cm; Όχι, θα το βγάλει με 16 -18 cm και θα έρχεται σε σένα με 13 - 15 cm. Πόσο κοντά είναι; Είναι περίπου μισή ώρα. Να βάλω επιβραδυντικό; Όχι, τώρα που είναι χειμώνας και τόσο κοντά, δεν χρειάζεται. Αν ήταν καλοκαίρι να έβαζες. Και πρόσεξε: Δεν χρειάζεται, όταν ρίχνεις κολώνες και καθυστερείς, να παραγγείλεις και τα 10 m3 σε μια βαρέλα. Πες του να σου στείλει δυο βαρέλες με 5 m3 την κάθε μια, και πλήρωσε το «κενό φορτίου», νομίζω είναι 2 - 3 €/m3 . Αξίζει τον κόπο, για να μην κάτσει μια ώρα η βαρέλα στο έργο και σφίξει το μπετόν.Συμφωνώ. Θα τα κάνω όλα αυτά. Ευχαριστώ! Σημείωση: Είναι εκπληκτικό, πόση «ποσότητα πληροφοριών» μπορεί να μεταβιβασθεί, μέσα σε ένα τηλεφώνημα 6 λεπτών. Δεν ξέρω καμία τάξη (γιατρών, δικηγόρων, εμπόρων, επιχειρηματιών) που να επικοινωνο μεταξύ τους τόσο συναδελφικά ( χωρίς αμοιβή) !
Έχουν δημοσιευτεί 3 σχόλιαΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
12 Νοεμβρίου 2015

Το σύντομο σημείωμα του Ν.Μ. δεν είχε βέβαια ως στόχο την ανάλυση της κατηγορίας του σκυροδέματος που πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση!
Το θέμα είναι πόσο "large" είναι οι Μηχανικοί που είναι σχεδόν πάντα πρόθυμοι να αναλύουν ένα σωρό αντικείμενα της ειδικότητάς τους, τηλεφωνικώς -και όχι μόνον- και μάλιστα χωρίς αμοιβή ...
Εχει γενικά επικρατήσει ότι ένα ξερό "ευχαριστώ", φθάνει και περισσεύει για τον Μηχανικό!

Παν. Αναγνωστόπουλος

10 Νοεμβρίου 2015

Γιατί να μην μπορούν να φτιάξουν C25/30; Σε λίγο θα είναι υποχρεωτικό, για την Κατηγορία Εκθεσης στο περιβάλλον XC4, να χρησιμοποιείται το C30/37!
Τι θα πείς στον Μελετητή; Οτι δεν το φτιάχνει η Εταιρεία Σκυροδέματος; Για ποιο λόγο; Αν στείλεις τα αδρανή και το τσιμέντο σε ένα Εργαστήριο και βάλεις λόγο N/T= 0,45 και ένα συνηθισμένο πλέον υπερ-ρευστοποιητικό, δεν εχεις κανενα πρόβλημα. θα πιάσεις 45 MPa αντοχή!
Εάν δεν μπορείς να βρείς το σκυρόδεμα, επικοινωνείς μα τον Μελετητή και του λες να προσασρμόσει την Μελέτη στα τοπικά δεδομένα.
Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα!

Ν.Μαρσέλλος, Π.Μ.

09 Νοεμβρίου 2015

Και αν το ερώτημα είναι:
Μα στην ευρύτερη περιοχή μου δεν φτιάχνουν 25/30 ή στην καλύτερη περίπτωση λένε όι φτιάχνουν αλλά λίγες φορές το πετυχαίνουν ...
Ποια θα είναι η απάντηση;

Κ. Φιλίππου

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.