Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
Για ποιους λόγους η δειγματοληψία νωπού σκυροδέματος στο έργο δείχνει χαμηλές αντοχές;

Η αξιοπιστία της αντοχής σε θλίψη του σκυροδέματος που προκύπτει από την λήψη δοκιμίων νωπού σκυροδέματος και την θραύση τους στην συνέχεια εξαρτάται από την ακόλουθη σειρά βασικών απαιτήσεων:

 1. Η λήψη των δοκιμίων πρέπει να γίνεται «συμβατικά», δηλ. σύμφωνα με τον ΚΤΣ-97.
 2. Η δειγματοληψία πρέπει να γίνεται με (6) δοκίμια από (6) διαφορετικές βαρέλες, και αυτό να αναγράφεται στα αντίστοιχα Δελτία Αποστολής, μαζί με την ώρα και την περιοχή του Έργου στην οποία διαστρώθηκε το φορτίο (§13.3.9 του ΚΤΣ-97).
 3. Τα δοκίμια πρέπει να μεταφέρονται εντός 20-32 ωρών σε διαπιστευμένο Δημόσιο ή Ιδιωτικό Εργαστήριο.
 4. Η θραύση πρέπει να γίνεται σε "διακριβωμένη" πρέσα που θα διαθέτει πιστοποιητικό "καλιμπραρίσματος" από το ΚΕΔΕ, ή άλλο διαπιστευμένο προς τούτο εργαστήριο
 5. Οι μήτρες λήψης των δοκιμίων πρέπει να είναι μεταλλικές (όχι από συνθετικά υλικά), κατά προτίμηση χυτοσιδηρές και δεν πρέπει να είναι πετσικαρισμένες.
 6. Στην δειγματοληψία μπορεί να παρίσταται και εκπρόσωπος της Μονάδας Ετοίμου Σκυροδέματος (§15.2.1 του ΚΤΣ 97).
 7. Δεν πρέπει να προστίθενται ούτε νερό ούτε πρόσθετα στη βαρέλα επί τόπου του Έργου (§6.9 ΚΤΣ-97), πριν δε από την έναρξη εκφόρτωσης (και την δειγματοληψία στην συνέχεια) το σκυρόδεμα πρέπει να αναμειγνύεται στην βαρέλα επί 3 - 5 λεπτά.
 8. Το υπερ-ρευστοποιητικό που προστίθεται στην βαρέλα επί τόπου του Έργου πρέπει να είναι είτε αυτό της Μονάδος Παραγωγής Σκυροδέματος, είτε προϊόν του ίδιου παραγωγού/προμηθευτή/εταιρείας με αυτό που χρησιμοποιεί η Μονάδα. Οταν γίνεται ενσωμάτωση στο Έργο προσθέτων διαφορετικών από αυτά που χρησιμοποιεί η Μονάδα, τότε την ευθύνη για την αντοχή του σκυροδέματος δεν την έχει η Μονάδα, αλλά ο παραγγέλων Αγοραστής (§12.1.1.19 του ΚΤΣ-97).

Χωρίς την τήρηση όλων αυτών των "πρέπει" είναι μάλλον βέβαιο ότι το σκυρόδεμα θα δείξει χαμηλότερη αντοχή από την πραγματική του. Το εάν η προκύπτουσα αντοχή είναι χαμηλότερη της ονοματικής (fck), εξαρτάται, βέβαια, και από άλλους παράγοντες, όπως:

 1. Προσθήκη νερού επί τόπου του έργου.
 2. Στη Μονάδα έχουν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα αδρανή, συνήθως «βρώμικα με άργιλο ή παιπάλη >16% στην άμμο.
 3. Έπεσε λιγότερο ή "χειρότερο" τσιμέντο στο μίξερ του παρασκευαστηρίου από απορύθμιση των ζυγιστηρίων τσιμέντου ή ήρθε "κακή" παρτίδα τσιμέντου στην Μονάδα.

Όταν λοιπόν προκύπτει διαφωνία μεταξύ του Αγοραστή και της Μονάδας για την αντοχή του παραδοθέντος στο έργο σκυροδέματος πρέπει να εξετάζονται όλα τα παραπάνω. Πολύ συχνά δε το "φταίξιμο" δεν είναι της Μονάδας ...

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.