Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023


Πώς μπορεί να καθαριστεί μια επιφάνεια σκυροδέματος από σκούρες βαθειές κηλίδες που προέρχονται από λάδια;

Οι κηλίδες που προέρχονται από λάδια είναι συνήθως δύσκολο να αφαιρεθούν, γιατί αντίθετα από άλλους ρύπους που περιορίζονται στην επιφάνεια του σκυροδέματος τα λάδια εισχωρούν βαθειά στην μάζα του σκυροδέματος. Για την αφαίρεσή τους απαιτείται συνήθως η χρήση ενός δραστικού καταπλάσματος (πολτού, poultice). Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι εφαρμογής τέτοιων πολτών, αλλά τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι περίπου τα ίδια.

Μια καλή σύνθεση καταπλάσματος για την αφαίρεση κηλίδων λαδιού περιλαμβάνει σόδα μαγειρικής (μπέϊκιν πάουντερ), λεπτή ζάχαρη ή αλεύρι και ασετόν και μοιάζει με κρέμα. Το μίγμα αυτό απλώνεται πάνω από την κηλίδα σε πάχος 5-6 mm και καλύπτεται με πλαστικό φύλλο που στερεώνεται γύρω-γύρω με ταινία στην επιφάνεια του σκυροδέματος.

Το κατάπλασμα πρέπει να παραμείνει ένα 24ωρο, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επενέργεια του ασετόν στα ελαιώδη συστατικά και την δέσμευσή τους από τα απορροφητικά υλικά του πολτού. Αφού περάσουν 24 ώρες αφαιρείται το πλαστικό φύλλο και το κατάπλασμα αφήνεται να ξεραθεί. Κατά την φάση αυτή γίνεται η απορρόφηση των λαδιών από το σκυρόδεμα, οπότε, υπομονή!

Σε ιδιαίτερα επίμονους λεκέδες η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα σφραγιστικά υλικά επιφανειών σκυροδέματος είναι ευπαθή στο ασετόν. Εάν έχουν εφαρμοσθεί τέτοια υλικά θα πρέπει να εξετάζεται η ανθεκτικότητά τους στο ασετόν πριν αρχίσει μια τέτοια διαδικασία καθαρισμού.

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.