Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 28 Μαίου 2020

Η νέα αυτή ανεμογεννήτρια είναι ιδιαίτερα χαμηλής στάθμης θορύβου, ενώ ο βαθμός απόδοσής της (αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας) φθάνει το 80%, έναντι 25-50% των συμβατικών κατασκευών. Είναι ως εκ τούτου κατάλληλη προς τοποθέτηση στο αστικό περιβάλλον, σε αυλές και σε δώματα.

Νέα "οικιακή" ανεμογεννήτρια με σπειροειδές στροφείο από την Ολλανδική εταιρεία Archimedes Η εδρεύουσα στο Ρότερνταμ εταιρεία Archimedes ανέπτυξε και άρχισε να διαθέτει στην αγορά ένα νέο τύπο ανεμογεννήτριας μικρών διαστάσεων με πρωτοποριακό σπειροειδές στροφείο, την Liam F1.Η νέα αυτή ανεμογεννήτρια είναι ιδιαίτερα χαμηλής στάθμης θορύβου, ενώ ο βαθμός απόδοσής της (αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας) φθάνει το 80%, έναντι 25-50% των συμβατικών κατασκευών. Είναι ως εκ τούτου κατάλληλη προς τοποθέτηση στο αστικό περιβάλλον, σε αυλές και σε δώματα. Οι πτερυγιοφόρες ανεμογεννήτριες λειτουργούν με αξιοποίηση της διαφοράς πιέσεως που δημιουργείται μεταξύ των παρειών των πτερυγίων από την πνοή του ανέμου, και ως εκ τούτου αναπτύσσεται οπισθέλκουσα δύναμη (drag) που περιορίζει τον συνολικό βαθμό απόδοσης και αποτελεί πηγή σχετικού θορύβου (μικρής μεν στάθμης, αλλά μη αποδεκτής σε άμεση γειτνίαση με κατοικίες). Η εταιρεία Arrchimedes ισχυρίζεται ότι με την σχεδίασή της έχουν αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αυτά. Επιπρόσθετα η Liam F1, λόγω του επιμήκους στροφείου της προσανατολίζεται ευχερώς με την φορά του ανέμου, αξιοποιώντας πλήρως το διαθέσιμο δυναμικό. Η μονάδα έχει διάμετρο μόλις 1,50 m και μπορεί να αποδόσει 1.500 kWh ετησίως με ταχύτητα ανέμου 5 m/s, δηλαδή μπορεί να καλύψει το μισό περίπου των ενεργειακών αναγκών μιας συνήθους κατοικίας. Η γεννήτριά της είναι ισχύος μόλις 200 W. Η τιμή της μονάδας ανέρχεται σε 4.000 € και έχουν ήδη πωληθεί 7.000 Liam F1 σε 14 χώρες. Από ότι φαίνεται, στο κοντινό μέλλον στις στέγες των σπιτιών, εκτός από τους ηλιακους συλλέκτες και τα φωτοβολταϊκά, θα βλέπει κανείς και ανεμογεννήτριες!1/2 Ενα ενδιαφέρον video που παρουσιάζει τα στάδια ανάπτυξης και δοκιμών της νέας ανεμογεννήτριας έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=i6QyBdPGbFE#t=1822/2
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.