Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή, 14 Μαίου 2021

Σπύρος Αλυσανδράτος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (2012): Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

Η παρούσα διπλωµατική εργασία διαπραγµατεύεται την ένταξη στο φυσικό τοπίο και επιχειρεί µια παρέµβαση µε το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Για την εγκατάσταση του καταδυτικού κέντρου επιλέγεται µια τοποθεσία εντυπωσιακής οµορφιάς, κοσµικής κλίµακας και µε ιδιαίτερα έντονο και δυναµικό χαρακτήρα-οι Αλατιές που βρίσκονται στα βορειοδυτικά τις Κεφαλονιάς. Η παρέµβαση έρχεται να συµπληρώσει τον τόπο προκειµένου να τον κάνει κατοικήσιµο. Μια λογική "fit to paper" τη διέπει σ' όλα της τα επίπεδα απ' την αρχή µέχρι το τέλος. Η σύνθεση δοµείται µ' έναν τρόπο προσαρµοσµένο και προσαρµόσιµο στον τόπο. Η όλη προσέγγιση αποτέλεσε µια συνεχή προσπάθεια ώστε το κέντρο να έχει το δικό του µοναδικό χαρακτήρα που όµως δε θα συγκρούεται και δε θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αυτόν του τόπου αλλά θα συνεργάζεται µαζί του. Μια ακροβασία ώστε να µείνει απλό και συµπληρωµατικό του τόπου χωρίς όµως να γίνει απλοϊκό και να χαθεί µέσα σ' αυτόν. Το κυριότερο στοιχείο του συγκροτήµατος είναι το "κατάρτι"-ένας κύλινδρος διαµέτρου 2 µέτρων και ύψους 28. Η σύλληψη του προέκυψε από το ενετικό παρατηρητήριο για την εποπτεία της θάλασσας που βρίσκεται εκεί κοντά και ονοµάζεται vardiola. Έτσι επίσης ονοµάζεται και το παρατηρητήριο που υπήρχε στην κορυφή του καταρτιού στα ιστιοφόρα πλοία. Έτσι, το κατάρτι µε τις κεραίες του δίνει τη µορφή του στην κατακόρυφη κίνηση µε τις εξέδρες που οδηγεί στη θάλασσα και την τελική ένωση µε τον τόπο καταδυόµενος σ' αυτόν. Τρία κτήρια - ένα για κάθε λειτουργία (κατάδυση, αναψυχή, διαµονή) χωροθετηµένα σε µορφή τριγώνου, απ' το οποίο έχουν κοπεί οι κορυφές δηµιουργούν µια περίκλειστη κάτοψη µε µια εσωτερική αυλή. Περίκλειστη κάτοψη γιατί αυτό είναι αυτό που δε βρίσκεις στον τόπο. Το κέντρο κατασκευάζεται εξ' ολοκλήρου από ξύλο µε εξαίρεση το "κατάρτι" που κατασκευάζεται από µέταλλο. Το ξύλο επιλέχθηκε για λόγους τόσο συνθετικούς όσο και κατασκευαστικούς. Από συνθετικής πλευράς το ξύλο, όντας φυσικό υλικό, συνεργάζεται άψογα µε τα υλικά του τόπου ενσωµατώνοντας έτσι το κέντρο σ' αυτόν. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί την αναστρεψιµότητα της επέµβασης που αποτελεί µία από τις βασικές αρχές. Από κατασκευαστικής πλευράς το ξύλο θεωρείται το πλέον ανακυκλώσιµο υλικό, καθώς κόβοντας ένα δέντρο αρκεί να φυτευτεί ένα άλλο, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετικές θερµοµονωτικές ιδιότητες. Το "κατάρτι" κατασκευάζεται από µέταλλο (ίσως αλουµίνιο), καθώς αποτελεί το πιο δυναµικό στοιχείο της σύνθεσης και έτσι επιλέχθηκε ένα υλικό αντίστοιχης δυναµικότητας, ενώ την ίδια στιγµή λήφθηκε υπόψη πως το µέταλλο είναι ανακυκλώσιµο επίσης. Ποιος, που, πότε Ο τόπος Η συνθετική διαδικασία Γενική κάτοψη Κάτοψη του συγκροτήµατος Κατασκευαστική τοµή και σκίτσα κατασκευαστικών λεπτοµερειών Πρόπλασµα από γύψο σε κλίµακα 1/500 Πρόπλασµα κεντρικής ιδέας σε κλίµακα 1/500 Πρόπλασµα από γύψο σε κλίµακα 1/100 Πρόπλασµα από γύψο σε κλίµακα 1/100
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.