Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Μετά από σειρά εκθέσεων που τοποθετούσαν την εξαφάνιση των πάγων στην Αρκτική μεταξύ 2011 και... 2098, ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα υποστηρίζουν ότι κρουαζιερόπλοια και δεξαμενόπλοια θα μπορούν να διαπλέουν ελεύθερα τον Αρκτικό Ωκεανό μεταξύ 2054 και 2058.

Νέες προβλέψεις για Αρκτική χωρίς πάγο έως το 2058 Μετά από σειρά εκθέσεων που τοποθετούσαν την εξαφάνιση των πάγων στην Αρκτική µεταξύ 2011 και... 2098, ερευνητές από τις Ηνωµένες Πολιτείες και την Κίνα υποστηρίζουν ότι κρουαζιερόπλοια και δεξαµενόπλοια θα µπορούν να διαπλέουν ελεύθερα τον Αρκτικό Ωκεανό µεταξύ 2054 και 2058.Στην έκθεσή τους που δηµοσιεύεται σε επιθεώρηση της αµερικανικής Εθνικής Ακαδηµίας Επιστηµών, προβλέπουν µε βάση τα υπάρχοντα κλιµατικά µοντέλα ότι έως το 2058 η Αρκτική θα µένει «γυµνή» από πάγο κατά το τέλος των θερινών µηνών. Προκειµένου να προσδιορίσουν µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ακρίβεια – θεωρητικά τουλάχιστον – πότε η Αρκτική θα µείνει χωρίς πάγο, οι επιστήµονες συνδύασαν δύο µεθόδους. Από 30 µοντέλα, επέλεξαν τα αποτελέσµατα 9 µοντέλων που, κατά τους ίδιους, αντικατοπτρίζουν καλύτερα την απώλεια πάγου, η οποία έχει παρατηρηθεί από το 1979. Έπειτα, χρησιµοποίησαν µια στατιστική µέθοδο για να «ζευγαρώσουν» τα αποτελέσµατα αυτά µε τα υπάρχοντα δεδοµένα γύρω από τη κατάσταση του θαλάσσιου πάγου σήµερα και τις προβλέψεις για τη µελλοντική τήξη του. Στην προσέγγισή τους έλαβαν υπόψη ορισµένους επιπρόσθετους παράγοντες, όπως το πάχος του πάγου ή τους ρυθµούς της τήξης. «Αυτές οι δύο τεχνικές µας δίνουν παρόµοια αποτελέσµατα», δήλωσε στο NBC News ο επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας Τζιπίνγκ Λιου από το κρατικό πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης στο Όλµπανι. «∆ηλαδή, σε ένα σενάριο υψηλών εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, η Αρκτική θα µείνει χωρίς πάγο µεταξύ 2054 και 2058.» Επιστήµονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να προβλέψουν πότε θα λιώσουν οι πάγοι της Αρκτικής, όµως ήδη οι πιο απαισιόδοξες εκτιµήσεις έχουν διαψευστεί. Σύµφωνα µε το Λιου, η πολυπλοκότητα της ατµόσφαιρας και των ωκεανών σε συνδυασµό µε τις περιορισµένες γνώσεις της επιστηµονικής κοινότητας για πολλές διεργασίες, παρατείνουν την αβεβαιότητα θέτοντας υπό αµφισβήτηση κάθε πρόβλεψη. Για παράδειγµα, όπως εξήγησε, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς αντιδρά ο πάγος στην αυξανόµενη εισροή θερµών υδάτων από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, καθώς δεν ξέρουν πόσο από αυτό το νερό επηρεάζει το θαλάσσιο πάγο. Επίσης δεν γνωρίζουν – και συνεπώς δεν µπορούν να λάβουν υπόψη στα µοντέλα τους – µε ποιον τρόπο το ηλιακό φως διαπερνά το θαλάσσιο πάγο ή σε ποιο βαθµό οι αλλαγές που παρατηρούνται κάθε χρόνο οφείλονται στη φυσική µεταβλητότητα ή στην άνοδο των θερµοκρασιών. «Γνωρίζουµε ότι τα κλιµατικά µοντέλα δεν είναι τέλεια, όµως πρέπει να βασιστούµε σε αυτά για να κάνουµε προβλέψεις», αναγνώρισε µιλώντας στο National Geographic. «Όπως το βλέπω εγώ, το 50-70% της συρρίκνωσης του πάγου οφείλεται στην αύξηση των αερίων του θερµοκηπίου, όµως και για αυτό επικρατεί αβεβαιότητα.»
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.