Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το αυξημένο παρά­βολο θα επιβάλλεται πλέον μόνο σε περίπτωση που κάποιος «χάσει» τη δίκη, δηλαδή όταν απορρίπτεται η αίτηση του.

ΣτΕ : Άκυρες οι αυξήσεις παραβόλου για τις προσφυγές επί θεμάτων Δημοσίων ΕργωνΤην καταβολή παραβόλου 100 ευρώ ως προϋπόθεση για να συζητηθεί στα διοικητικά δικαστήρια μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αφορά διαγωνισμούς δημόσιων έργων και προμηθειών (όπως ίσχυε και παλαιότερα) επαναφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το αυξημένο παράβολο (1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού, με ανώτατο πλαφόν 50.000 ευρώ), που προβλέπεται σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το αυξημένο παράβολο θα επιβάλλεται πλέον μόνο σε περίπτωση που κάποιος «χάσει» τη δίκη, δηλαδή όταν απορρίπτεται η αίτηση του. Ειδικότερα, μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (4/12/2012) και το άρθρο 28 του Ν. 4111/2013 προβλέπουν ότι για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για δημόσιους διαγωνισμούς και προμήθειες «πρέπει να κατατίθεται, μέχρι την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, παράβολο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας, περιλαμβανομένου ΦΠΑ». Όμως σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγητής Γ. Τσιμέκας), «η υποχρέωση καταβολής του συνολικού ποσού του παραβόλου εξαρχής συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του προστατευόμενου από τις συνταγματικές και υπερνομοθετικές διατάξεις δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας που υπερακοντίζει τον σκοπό του νομοθέτη».
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.