Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Από την εφημερίδα ΝΕΑ, 26 ΦΕΒ 2013

Μόνο δέκα χώρες στο κλαμπ με τα AAA Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Moody's υποβάθμισε το βρετανικό χρέος σε ΑΑ+ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΨΥΛΗΣΗ νέα βόμβα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα έσκασε την περασμένη Παρασκευή. Αυτή τη φορά στη Βρετανία, που εγκατέλειψε το περιώνυμο «κλαμπ» των χωρών με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση (AAA).Η πρώτη υποβάθμιση rns Βρετανικής οικονομίας από το 1970, ενώ κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι... άργησε Σε ρόλο «βομβιστή», ο οίκος Moody's υποβάθμισε το βρετανικό χρέος σε ΑΑ+. Μόνο δέκα έμειναν πλέον οι χώρες στο «κλαμπ του τριπλού Α», οι οικονομίες δηλαδή που απολαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης και από τους τρεις μεγάλους οίκους, Moody's, Standard & Poor's και Fitch. Στην Ευρώπη έμειναν έξι χώρες (η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, στην Ασία έμειναν η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, στην αμερικανική ήπειρο ο Καναδάς και στην Ωκεανία η Αυστραλία. Η στερλίνα ήταν η πρώτη που πλήρωσε τα επίχειρα της βρετανικής υποβάθμισης. Χθες το μεσημέρι η ισοτιμία του νομίσματος είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο και πλέον ετών έναντι του δολαρίου και των τελευταίων 16 μηνών έναντι του ευρώ. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας για να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Ηταν η πρώτη υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1970 - και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι... άργησε κάποια χρόνια, με δεδομένο το σκάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας και της φούσκας των ακινήτων στη χώρα και την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό. Οι χώρες του «τριπλού Α» άρχισαν να περιορίζονται δραστικά τα τελευταία χρόνια, όσο διευρυνόταν και βάθαινε η παγκόσμια κρίση. Το «κλαμπ» εγκατέλειψαν η Ιρλανδία το 2009, η Ισπανία το 2010, οι ΗΠΑ το 2011, η Γαλλία και η Αυστρία πέρυσι. Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για σκάσιμο της φούσκας της παγκόσμιας αγοράς «ασφαλούς» χρέους. Διότι κατακλυσμιαίες είναι οι υποβαθμίσεις και των εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το 2007 τα ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύθηκαν σε εταιρικά ομόλογα με την ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης και από τους τρεις οίκους έφθαναν τα 26 δισ. δολάρια. Το 2009 τα κεφάλαια αυτά είχαν ήδη υποχωρήσει στα 16 δισ. δολάρια.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.