Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε αυτή την ιστορική εξέλιξη του Αντισεισμικού Κανονισμού και, σε μια ευρύτερη ασφαλώς αναφορά, την εξέλιξη των σχετικών γνώσεων στην Ελλάδα.

Τα σχετικά κανονιστικά κείμενα θα αναρτηθούν σταδιακά στο www.e-archimedes.gr στην ενότητα: Κανονιστικά κείμενα - τυποποίηση / Παλιά εδιαφέροντα κανονιστικά κείμενα

Η εξέλιξη του Ελληνικού Αντισεισµικού Κανονισµού Θ. Βουδικλάρης Πολ. ΜηχανικόςΥπάρχει η γενική αντίληψη ότι ο πρώτος Ελληνικός Αντισεισµικός Κανονισµός δηµοσιεύτηκε το 1959 και ίσχυσε για 30 χρόνια περίπου. Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Ύστερα από τον σεισµό µεγέθους 6,3 R της 22 - 4 - 1928, που ισοπέδωσε την Κόρινθο και το Λουτράκι, συντάχθηκαν Οδηγίες για την κατασκευή των νέων «αντισεισµικών» κτιρίων που θα ανεγείροντο στις πόλεις αυτές και θα αποκαθιστούσαν την «ύπαρξη» τους. Οι Οδηγίες πήραν τη µορφή Αντισεισµικού Κανονισµού Κορίνθου - Λουτρακίου µε το από 1-11-1928 Προεδρικό ∆ιάταγµα. Με το από 2-10-1931 Προεδρικό ∆ιάταγµα «Περί Αντισεισµικού Οικοδοµικού Κανονισµού της σεισµοπλήκτου περιοχής Κορίνθου Λουτρακίου», καθορίζονται περαιτέρω όροι δοµήσεως και επισκευών των κτιρίων. Με το από 9 ΑΥΓ 1941 Κανονιστικό ∆ιάταγµα «Περί επεκτάσεως του Αντισεισµικού Οικοδοµικού Κανονισµού εις την περιοχήν Λαρίσης» επεκτείνεται η εφαρµογή του Κανονισµού, ύστερα από τον σεισµό µεγέθους 6,3 R της 1 - 3 - 1941 που έπληξε τη Λάρισα. Βελτιώσεις κατά τις γνώσεις της εποχής εισάγονται µε το από 28 Ιουλίου 1947 «Περί τροποποιήσεως του από 29-10-1931 ∆/τος περί Αντισεισµικού Οικοδοµικού Κανονισµού». Μετά από τον σεισµό µεγέθους 7,2 R της 12 - 8 - 1953 που κατέστρεψε τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά εκδίδεται το Β∆ της 17-6-1954 «Περί επεκτάσεως του Αντισεισµικού Οικοδοµικού Κανονισµού Κορίνθου - Λουτρακίου εις την περιοχήν των Νοµών Κεφαλληνίας και Ζακύνθου». Με το Β∆ 19 / 26 - 2 - 1959 «Περί Αντισεισµικού Κανονισµού Οικοδοµικών Έργων» καθίσταται υποχρεωτική η εφαρµογή των διατάξεών του σε ολόκληρη τη χώρα. Η εξέλιξη του Κανονισµού αυτού και οι διαδοχικές του συµπληρώσεις και τροποποιήσεις, µέχρι να καταλήξουµε στον ΕΑΚ 2000, µε την υπ’ αριθµ. ∆ 17α/141/3/ΦΝ 275/ 15-12-1999 Απόφαση (ΦΕΚ 2184/Β/20-12-1999) είναι λίγο - πολύ γνωστές. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουµε αυτή την ιστορική εξέλιξη του Αντισεισµικού Κανονισµού και, σε µια ευρύτερη ασφαλώς αναφορά, την εξέλιξη των σχετικών γνώσεων στην Ελλάδα. Τα παραπάνω κανονιστικά κείµενα θα αναρτηθούν σταδιακά στο www.e-archimedes.gr στην ενότητα: Κανονιστικά κείµενα - τυποποίηση / Παλιά εδιαφέροντα κανονιστικά κείµενα
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.