Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Στη Μόσχα λίγοι ουρανοξύστες χρησιμοποιούνται για κατοικία. Υπάρχουν όμως, πολλές γιγάντιες πολυκατοικίες, πραγματικά μακρινάρια σε μήκος. Παρουσιάζονται μερικές που προκαλούν δέος!

Από το portal Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ, http://rbth.gr

Τα “σινικά τείχη” της Μόσχας Από το portal:http://rbth.gr Στη Μόσχα λίγοι ουρανοξύστες χρησιμοποιούνται για κατοικία. Αλλωστε, οι ψυχολόγοι λένε πως δεν κάνει καλό να μένεις ψηλά. Εκτός αυτού, το κόστος συντήρησής τους είναι μεγάλο. Υπάρχουν όμως, πολλές γιγάντιες πολυκατοικίες, πραγματικά μακρινάρια σε μήκος. Ιδού η λίστα με τις μακρύτερες πολυκατοικίες της πρωτεύουσας.1. Πειραματική πολυκατοικία για τους εργάτες του εργοστασίου “Τρανσμάς” (“Βαστίλη”, “Σινικό τείχος”) - 1100 μέτραΤυπικά, πρόκειται για μερικά κτίρια που ανεγέρθησαν το ένα μετά το άλλο και έχουν διαφορετικές διευθύνσεις. Όλα μαζί αποτελούν ένα εκτενές κτίσμα, το οποίο προστάτευε την περιοχή Οτράντνογιε, στη βόρεια Μόσχα, από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου ηλεκτρολογικών δοκιμών (τώρα στη θέση του βρίσκεται σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Στον τυφλό τοίχο του τελευταίου, 16ου κτιρίου υπάρχει τοιχογραφία που απεικονίζει ένα πουλί που μοιάζει με τσαλαπετεινό.2. “Γκραντ-Παρκ” - 774 μέτρα1/3 Το κτίριο σε σχήμα τόξου, δίπλα στην περιοχή Χοντίνσκογιε, στο βόρειο-δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, είναι το αγαπημένο έργο του πρώην δημάρχου της πόλης Γιούρι Λουζκόφ. Σχεδιάστηκε ως μια ιδανική “πόλη μέσα στην πόλη”. Oμως οι κάτοικοί του δεν είναι ευχαριστημένοι με τα πάντα. Συχνά παραπονιούνται για την κατάσταση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας τον εξοπλισμό του πάρκου.3. ΝΙΤΣΕΒΤ - 735,8 μέτραΤο κτίριο οικοδομήθηκε για το επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο της τεχνολογίας των υπολογιστών στη λεωφόρο Βαρσάβσκογιε στα νότια της Μόσχας. Παλαιότερα, όταν εδώ γινόταν η παραγωγή των σοβιετικών υπερ-υπολογιστών, το προσωπικό χρησιμοποιούσε ποδήλατα για να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο. Τώρα οι περισσότεροι χώροι νοικιάζονται, και οι διάσημοι μακρείς διάδρομοι έχουν διατειχίσματα.4. “Πολυκατοικία-φλάουτο” - 516 μέτραΗ οκταόρφη πολυκατοικία πήρε αυτό το όνομα γιατί τα κλιμακοστάσια που εξέχουν από την βορεινή της πλευρά μοιάζουν, από πάνω, με πλήκτρα. Είναι το μοναδικό, την εποχή της ανέγερσής του, κτίριο στο Ζελενογκράντ, το βόρειο-δυτικό προάστιο της Μόσχας, για το οποίο δημιουργήθηκε ένα ειδικό σχέδιο που προέβλεπε, ανάμεσα στα άλλα, τη δημιουργία οκτώ τύπων διώροφων κατοικιών για πολύτεκνες οικογένειες.2/3 5. “Τιτανικός” (“Πολυκατοικία-πλοίο”) - 376 μέτραΟ θρύλος λέει ότι ο γενικός κατασκευαστής, πριν κτίσει αυτό το κτίριο, δούλευε αποκλειστικά για πυρηνικούς αντιδραστήρες και η “Πολυκατοικία-πλοίο” σχεδιάστηκε λες και ήταν μέσα στις προετοιμασίες για πυρηνικό πόλεμο (τζάμια πάχους 6 χιλιοστών, σκυρόδεμα που δεν το τρυπούσε κανένα τρυπάνι). Επίσης, η αντισεισμικότητα αυτού του κτιρίου είναι πολύ υψηλή. Επιπλέον, για να αποτραπεί η κατάρρευση του κτιρίου, όλες η γωνίες του δεν έχουν 90 μοίρες, αλλά 87 και 93. Οι σχεδιαστές του όμως δημιούργησαν ένα περίεργο σύστημα παροχής νερού, όπου ο ένας ένοικος μπορεί να κλείσει, κατά τύχη, το νερό στον άλλον. Κάτω από την σκεπή υπάρχουν επίσης διώροφες κατοικίες.3/3
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.