Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022
Γκουάνγκτσόου (Καντόνα), Κίνα Το Γκουανγκτζόου (Guangzhou και σπανιότερα Kwangchow) ή Καντόνα είναι η τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Κίνας και πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, χτισµένη πριν από 2000 χρόνια στο δέλτα του Ποταµού των Μαργαριταριών (Pearl River) µε το όνοµα Σου Κιάνγκ. Στα κινέζικα Γκουάνγκ Τζόου σηµαίνει "Μεγάλη Πόλη". Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταµού Τζου Τζιανγκ, βορειοδυτικά του Hong Kong (σε απόσταση 120 km) και βορείως του Μακάο (σε απόσταση 120 km) και αποτελεί σηµαντικό συγκοινωνιακό κόµβο. Είναι µια από τις πέντε εθνικές κεντρικές πόλεις της Κίνας (περιφερειακές πρωτεύουσες) Το 2014 η µητροπολιτική περιοχή του Γκουάνγκτσόου είχε πληθυσµό 14,08 εκατοµµυρίων. Το µείζον πολεοδοµικό συγκρότηµα του δέλτα του Ποταµού των Μαργαριταριών (Pearl River Delta Mega City) έχει σήµερα συνολικό πληθυσµό 44 εκατοµµυρίων και περιλαµβάνει τις αστικές περιοχές Shenzhen (10,36 εκατ.), Dongguan (8,22 εκατ.), Zhongshan (3,12 εκατ.), most parts of Foshan (7,20 εκατ.), Jiangmen (1,82 εκατ.), Zhuhai (0,89 εκατ.) και Huyang Huizhou (0,76 εκατ). Η συνολική έκταση του πολεοδοµικού συγκροτήµατος ανέρχεται σε 17.573 km2. Επειδή το δέλτα του ποταµού είναι ρηχό, τα µεγάλα πλοία σταµατούν 12 µίλια µακριά και φορτώνουν ή ξεφορτώνουν µε µικρά πλοία ή µε τη βοήθεια φορτηγίδων. Το λιµάνι της ήταν πάντα από τα µεγαλύτερα της Άπω Ανατολής. Ιδιαίτερα µετά την υπογραφή της Συνθήκης της Νανκίνγκ για το τέλος του Πολέµου του Οπίου, η πόλη έγινε ένα από τα πέντε λιµάνια ελεύθερου εµπορίου της Κίνας και εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν πολλοί Ευρωπαίοι. Ονοµαστά είναι τα µεταξωτά της, το τσάι και οι πορσελάνες της. Εξαιρετικά αναπτυγµένη είναι και η βιοµηχανία της (εργοστάσια πορσελάνης, µεταξωτών και βαµβακερών, µεταλλουργίας, χαρτοποιίας κλπ.) Η Καντόνα χωρίζεται στην παλιά πόλη, που έχει σπουδαία ιστορικά και θρησκευτικά µνηµεία και παρουσιάζει µια έντονη ιδιοτυπία, και στην υπερσύγχρονη νέα πόλη. Το Guangzhou συνδέεται σήµερα µε σιδηροδροµική γραµµή υψηλών ταχυτήτων και δίκτυο αυτοκινητοδρόµων. Η Καντόνα πριν την ενσωµάτωση του Χόνγκ Κόνγκ στην Κίνα ήταν ο σύνδεσµος µεταξύ Κίνας και ∆ύσης όσον αφορά τις επενδύσεις και την τεχνολογία. Η πόλη διαθέτει όµορφα πάρκα, σύγχρονες κατασκευές και µνηµεία που εντυπωσιάζουν Γενική άποψη του νέου Γκουάνγκτσόου Γέφυρα στον Ποταµό των Μαργαριταριών Αποψη του Γκουάγκτσόου από τον Ποταµό των Μαργαριταριών Νέες υπερσύγχρονες κατασκευές στο κέντρο της κινεζικής µεγαλόπολης Το µέγαρο της Τράπεζας της Κίνας Η Οπερα του Γκουάνγκτσόου, έργο της διάσηµης Αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ Το πάρκο και η λιµνούλα του µεγάρου της όπερας Η νέα ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη του Γκουάνγκτσόου Συρµός µεγάλων ταχυτήτων CRH3 στον Νότιο Σιδηροδροµικό Σταθµό του Guangzhou
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.