Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022
Το Κρεμλίνο της Μόσχας (Московский Кремль) αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας και το ιστορικό της κέντρο. Συχνά αναφέρεται και μόνο ως Κρεμλίνο, που είναι η ρωσική λέξη για το «φρούριο» ή «κάστρο». Το Κρεμλίνο της Μόσχας ήταν αρχικά ένα μεσαιωνικό κάστρο, που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή ακροπόλεως. Αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό αποτελεί το εξωτερικό τείχος και το οχυρωματικό συγκρότημα με τους 20 πύργους, που παρά το ότι η ανέγερσή του στο μεγαλύτερο βαθμό χρονολογείται το 1485 με 1499, συντηρείται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση. Η οχύρωση αυτή αποτέλεσε πρότυπο και για τη δημιουργία άλλων κρεμλίνων σε ρωσικές πόλεις. Πριν τη μεταφορά το 1712 της ρωσικής πρωτεύουσας από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούσε την έδρα των τσάρων (πριν το 1547 των Μεγάλων Δουκών). Αλλά και μετά το 1712 συνέχιζε να είναι το πνευματικό και κοινωνικό κέντρο των Μοσχοβιτών. Το 1918 έγινε εκ νέου έδρα της κρατικής εξουσίας, σήμερα δε είναι η έδρα του Προέδρου της Ρωσίας. Το αρχιτεκτονικό σύνολο του Κρεμλίνου της Μόσχας, που πέρα από τα οχυρωματικά έργα περιλαμβάνει και διάφορα κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίρια διαφόρων εποχών, διαθέτει επίσης έναν μουσειακό χώρο και περιλαμβάνεταιι από το 1990 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μαζί με την όμορη Κόκκινη Πλατεία,(ρωσ. Κрасная площадь) αποτελεί το πιο ξακουστό αξιοθέατο της Μόσχας. Τα 275 στρ.του Κρεμλίνου βρίσκονται στο λόφο Μποροβίτσκι (Боровицкий холм), σε υψόμετρο 25 m, στην αριστερή όχθη του Μόσχοβα. Στα δυτικά του όρια ρέει ο παραπόταμος Νεγκλίναγια (Неглинная) ο οποίος καταλήγει στον Μόσχοβα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα η κοίτη του Νεγκλίναγια έχει σκεπαστεί. Κατά την εποχή της ίδρυσης της πόλης ο χώρος του Κρεμλίνου ήταν ιδιαίτερο στρατηγικό τοπίο: όχι μόνο περιβρεχόταν από δυο ποτάμια, αλλά λόγω του υψόμετρου προσέφερε προστασία από εισβολείς, αλλά κι από τις πλημμύρες του Μόσχοβα. Η σημερινή έκταση του Κρεμλίνου έχει περίπου τη μορφή ισόπλευρου τριγώνου. Η νότια πλευρά είναι στραμμένη προς την όχθη του Μόσχοβα, ενώ η δυτική πλευρά, που περιβρεχόταν από τον Νεγκλίναγια, σήμερα ορίζεται από τον Κήπο του Αλεξάνδρου (Александровский сад). Στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα των τειχών βρίσκεται η ιστορική συνοικία Κιτάι-Γκόροντ, της οποίας κεντρική πλατεία είναι η λεγόμενη Κόκκινη Πλατεία που εκτείνεται παράλληλα σχεδόν κατά όλο το μήκος των ανατολικών τειχών. Ο Πύργος του Νερού Το Μεγάλο Ανάκτορο Η είσοδος στο Κρεμλίνο από τον Πύργο του Κουτάφια και της Αγίας Τριάδας Το Οπλοστάσιο
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.