Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022
Το Πράσινο Ακρωτήριο (Πορτογαλικά: Cabo Verde, 'kabu 'veɾdɨ), επισήµως ∆ηµοκρατία του Κάµπου Βένρτε (πορτογαλικά: República de Cabo Verde}. Τον Οκτώβριο του 2013 η χώρα ανακοίνωσε στον ΟΗΕ πως το επίσηµο όνοµα της δεν θα µεταφράζεται. Είναι µια νησιωτική χώρα της ∆υτικής Αφρικής, δυτικά της Σενεγάλης, µε έκταση 4.033 km² και πληθυσµό 516.100, µε βάση υπολογισµούς του 2011. Οι απόγονοι των εποίκων Ευρωπαίων, που ήταν οι Πορτογάλοι, απαρτίζουν τον σηµερινό πληθυσµό των νησιών, αλλά και οι απόγονοι των δούλων, οι οποίοι είχαν µεταφερθεί από τη Γουινέα και κυρίως κατάγονται από τη Σενεγάλη, τη Γκάµπια και τη Γουινέα-Μπισσάου. Το 70% του πληθυσµού είναι Κρεολοί και το υπόλοιπο είναι Αφρικανοί. Το όνοµα της πρωτεύουσας είναι Πράια (αναφέρεται επίσηµα Πράγια). Το νησί βρίσκεται στην περιοχή Μακαρονησία (αποτελείται από δέκα νησιά και άλλα πιο µικρά νησιά) στον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό. Τα µέχρι πρότινος ακατοίκητα νησιά ανακαλύφθηκαν και εποικίστηκαν από τους Πορτογάλους τον 15ο αιώνα. Η χώρα πήρε την ονοµασία της από το Cap-Vert (που σηµαίνει Πράσινο Ακρωτήριο), στο δυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Αφρικής, σήµερα στη Σενεγάλη. ∆έκα κύρια νησιά και γύρω στις οκτώ νησίδες απαρτίζουν το αρχιπέλαγος. Μεγαλύτερα είναι τα νησιά Μπράβα, Φόγκου, Σαντιάγου, Μάιυο, Μπόα Βίστα, Σαλ, Σάου Νικολάου, Σάου Βισέντε, Σάντου Αντάου και Σάντα Λουσία. Τα νησιά έχουν τραχιά µορφολογία και είναι ηφαιστειογενή. Το Φόγκου αποτελεί ενεργό ηφαίστειο και είναι το µοναδικό στο αρχιπέλαγος. Ο ηφαιστειακός κώνος στο Φόγκου φθάνει σε ύψος τα 2.829 m. στην Πίκο ντο Κάνου. Το κλίµα των νησιών είναι τροπικό και επηρεάζεται από τους ζεστούς και ξηρούς ανέµους. Η ξηρασία αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα σε αρκετά σηµεία του αρχιπελάγους. Η βλάστηση επίσης είναι φτωχή. Η επίσηµη γλώσσα είναι η πορτογαλική, ενώ οµιλείται ως εθνική γλώσσα η Κρεολική (κριούλο), η οποία αποτελεί κράµα πορτογαλικών και δυτικοαφρικανικών στοιχείων. Στον τοµέα του πολιτισµού η χώρα διαθέτει µουσική παράδοση, η οποία επηρεάστηκε από τα πορτογαλικά "φάντος". To είδος της µουσικής µόρνα εκφράζει την έντονη µελαγχολία, γνωστή ως "Sodade". Το οµώνυµο τραγούδι της "ξυπόλητης ντίβας" Σεζάρια Έβορα, είναι χαρακτηριστικό αυτού του µουσικού είδους Τα τελευταία χρόνια η οικονοµία του νησιού παρουσάζει βελτίωση και σήµερα κατατάσσεται στις χώρες µε µεσαία ανάπτυξη. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανέρχεται σε 3.780 $. Οι παραλίες του Σάου Τιάγκου προσελκύουν πολλούς τουρίστες, ενώ από το 1997 λειτουργεί στην πρωτεύουσα Εθνογραφικό Μουσείο. Σε πολλά κτίρια της χώρας η αφρικανική παράδοση έχει εξοβελιστεί από την αποικιοκρατική επιρροή. Στην παλιά πρωτεύουσα, τη Σιδάδε Βέλια, ο επισκέπτης µπορεί να δει τα ερείπια της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, τον καθεδρικό ναό και πάνω από την πόλη το Βασιλικό Φρούριο του Αγίου Φιλίππου (χρονολογείται από το 1593). Πράγια Πράγια
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.