Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022
Καζαµπλάνκα, Μαρόκο Η Καζαµπλάνκα (από ισπ.:casa blanca = λευκός οίκος, αραβ. ad-Dār al-Bayḍā) βρίσκεται στο δυτικό Μαρόκο, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της αριθµούν σήµερα περί τα 5 εκατοµµύρια κατοίκους. Η Καζαµπλάνκα είναι η µεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, το µεγαλύτερο λιµάνι και η οικονοµική πρωτεύουσα της χώρας. Είναι η κύρια βάση του Βασιλικού Μαροκινού Ναυτικού και αφετηρία των δύο κύριων σιδηροδροµικών γραµµών της χώρας. Η Καζαµπλάνκα φιλοξενεί τα γραφεία των µεγαλύτερων βιοµηχανιών του Μαρόκου αλλά και πολυεθνικών εταιριών. Ο λιµένας της Καζαµπλάνκα θεωρείται ο µεγαλύτερος τεχνητός λιµένας στον κόσµο και είναι επίσης ο µεγαλύτερος σε όλη τη Βόρεια Αφρική. Η Καζαµπλάνκα ιδρύθηκε το 1515 από τους Πορτογάλους στη θέση της άλλοτε ακµάζουσας πόλης Αΰφα. Λόγω όµως της µεγάλης εχθρότητας και των συνεχών εξεγέρσεων των ιθαγενών κατοίκων η κατοχή της πόλης δεν ήταν συνεχής. Το 1907 οι Γάλλοι επωφελούµενοι ενός ασήµαντου επεισοδίου πήραν την πόλη υπό την κατοχή τους και άρχισαν αµέσως έργα εκσυγχρονισµού, µε συνέπεια ο πληθυσµός από το 1920 µέχρι το 1950 να υπερπενταπλασιαστεί. Τα τελευταία χρόνια στη Καζαµπλάνκα ανεγέρθηκε το µεγαλύτερο σε ύψος µουσουλµανικό τέµενος του κόσµου, έργο που ολοκληρώθηκε επί βασιλείας του Χασάν Β΄ και που σήµερα αποτελεί το καύχηµα όλου του αραβικού κόσµου.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.