Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022
Πριγκηπάτο του Mονακό Έκταση: Σύνορα: Ακτογραµµή: Πληθυσµός: Α.Ε.Π. (PPP):1,95 km2 4,40 km 4,10 km 33.000 (εκτίµηση 2009) 976 εκατ. $, κατά κεφαλή 50.000 € (2007) Το πριγκιπάτο τέθηκε από το 1297 υπό την προστασία της Γενουατικής οικογένειας των Γκριµάλντι. Το 16ο αιώνα αναγκάστηκε να δεχτεί την προστασία της Ισπανίας και από το 1641 τέθηκε υπό γαλλική προστασία. Το 1793 προσαρτήθηκε στην Γαλλία. Το 1814, µε τη Συνθήκη των Παρισίων, ο Οίκος των Γκριµάλντι επανήλθε στην εξουσία. Από το 1861 άρχισε να σταθεροποιείται η εξάρτηση από τη Γαλλία. Πρίγκιπας του Μονακό το 1949 έγινε ο Ρενιέ Γ'. Το 1956 νυµφεύθηκε την Αµερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχηµα το 1982. Το Μονακό εντάχθηκε στα Ηνωµένα Έθνη µόλις το 1993. Το 2002 το γαλλικό φράγκο, νόµισµα του Μονακό, αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Τον Απρίλιο του 2005, ύστερα από το θάνατο του Ρενιέ, την ηγεσία του πριγκιπάτου ανέλαβε ο γιος του Αλβέρτος. Ο βράχος του Μονακό ήταν ένα καταφύγιο για τους πρωτόγονους πληθυσµούς. Τα ίχνη τους ανακαλύφθηκαν σε µια σπηλιά στους κήπους του Άγιου Μαρτίνου. Οι πρώτοι µόνιµοι κάτοικοι της περιοχής, οι Λιγούριοι (Ligures), περιγράφονται ως άνθρωποι των βουνών, εξοικειωµένοι µε την σκληρή εργασία αλλά και µε υποδειγµατική οικονοµία. Η ακτή και ο λιµένας του Μονακό ήταν πιθανώς η θαλάσσια πρόσβαση για τον εσωτερικό πληθυσµό της Λιγουρίας, το Oratelli Peille. Η προέλευση του ονόµατος «Μονακό» υπόκειται σε διάφορες υποθέσεις. Στην αρχαιότητα, ο λιµένας του Μονακό συνδέθηκε µε τη λατρεία του ήρωα Ηρακλή, και το όνοµά του συνδέθηκε συχνά µε την έκφραση «Ηρακλής Μονόϊκος» .Υπήρχε στην αρχαιότητα ναός αφιερωµένος στον Ηρακλή πράγµα το οποίο δεν συνίθηζαν για ηµίθεο.Γι' αυτό λέγεται Μονόοικος. Αυτή η εκδοχή επιβεβαιώνεται, δεδοµένου ότι το σύγχρονο όνοµα για τον κύριο λιµένα του Μονακό είναι ο λιµένας του Ηρακλή. Στο τέλος του 12ου αιώνα π.Χ., οι Ρωµαίοι κατέλαβαν την περιοχή. Το Μονακό ήταν µέρος της επαρχίας των Θαλασσίων Άλπεων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής τους, οι Ρωµαίοι δηµιούργησαν στο La Turbie το τρόπαιο Augustus, το οποίο γιορτάζει το θρίαµβο των στρατιωτικών εκστρατειών τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της ίδιας περιόδου, οι Φοίνικες και οι Καρχηδόνιοι ναυτικοί έφεραν την ευηµερία στην περιοχή. Μετά από την πτώση της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας (5ος αιώνας µ.Χ.), η περιοχή κατακτήθηκε από διάφορους βάρβαρους πληθυσµούς. Ήταν µόνο στο τέλος του 10ου αιώνα, µετά από την εκδίωξη των Σαρακηνών από τους Προβηγκίους που η περιοχή αποικήθηκε ξανά Η µαρίνα του Monaco Casino του Monaco. Λέπτοµέριες όψης Η Opéra de Monte-Carlo και αριστερά το Hôtel de Paris Monte Carlo ∆ρόµος στην Παλιά Πόλη ∆ρόµος στην Παλιά Πόλη Το Γήπεδο της οµάδας του Μονακό Η Ωραία και το Τέρας Το Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό Από τα εκθέµατα του Ωκεανογραφικού Μουσείου Από τα εκθέµατα του Ωκεανογραφικού Μουσείου Αφίσες παλιών Γκραν Πρι του Μονακό
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.