Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022
Οι καταρράκτες του Ιγκουαζού (Cataratas del Iguazú) Οι Καταρράκτες Ιγκουαζού (Πορτογαλικά: Cataratas do Iguaçu, Ισπανικά: Cataratas del Iguazú) βρίσκονται στα σύνορα της πολιτείας Παρανά (Paraná), που ανήκει στη Βραζιλία, και της επαρχίας Μισιόνες (Misiones) που ανήκει στην Αργεντινή. Οι καταρράκτες χωρίζουν τον οµώνυµο ποταµό σε πάνω και κάτω Ιγκουαζού. Το όνοµα προέρχεται από τις λέξεις της γλώσσας Guarani (που υπάρχουν επίσης στην γλώσσα Tupi) "y" (νερό) και "ûasú" (µεγάλο). Σύµφωνα µε ένα µύθο, ένας θεός σκόπευε να νυµφευθεί µια όµορφη κοπέλα που ονοµαζόταν Naipí, η οποία έφυγε µε τον θνητό αγαπηµένο της Tarobá µε ένα κανό. Ο θεός για να τους τιµωρήσει χώρισε τον ποταµό, δηµιουργώντας τους καταρράκτες. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τους καταρράκτες ήταν ο Ισπανός κονκισταντόρ Αλβάρ Νούνιεζ Καµπέζα ντε Βάκα (Álvar Núñez Cabeza de Vaca) το 1541. Ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει το όνοµά του. Οι καταρράκτες επανεντοπίστηκαν από τον Boselli στα τέλη του 19ου αιώνα και ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει το όνοµά του. Οι καταρράκτες αποτελούν µέρος των δύο φυσικών πάρκων Εθνικό Πάρκο Καταρρακτών Ιγκουαζού (Iguazú National Park- Αργεντινή) και Εθνικό Πάρκο Ιγκουαζού (Iguaçu National Park - Βραζιλία), που το 1984 και το 1987 αντίστοιχα συµπεριελήφθησαν από την UNESCO στα Μνηµεία Παγκόσµιας Φυσικής Κληρονοµιάς. Στην περιοχή σχηµατίζονται συνολικά 275 καταρράκτες. Το συνολικό µήκος τους είναι 2,7 km. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν σε ύψος τα 82 m, αλλά η πλειονότητά τους έχει ύψος περίπου 64 m. Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς ονοµάζεται «ο λαιµός του ∆ιαβόλου» (Garganta del Diablo στα ισπανικά ή Garganta do Diabo στα πορτογαλικά). Έχει ύψος 82 m και µήκος 700 m και αποτελεί το σύνορο των δύο χωρών. Τα 2/3 των καταρρακτών βρίσκονται στην πλευρά της Αργεντινής. Τα νερά οδηγούνται σε ένα κανάλι που καταλήγει κατάντη στον ποταµό Παρανά. Η έκταση που καλύπτουν τα νερά των καταρρακτών κατά την περίοδο που ο ποταµός πληµµυρίζει είναι περίπου 400 στρ. (0,4 km2) (οι καταρράκτες της Βικτωρίας καλύπτουν 550 στρ.), ενώ η ετήσια µέση απορροή είναι 6.500 m3/s. Οι καταρράκτες του Ιγκουαζού παρέχουν καλύτερη θέα στον επισκέπτη έναντι των καταρρακτών της Βικτωρίας λόγω της µορφολογίας της περιοχής.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.