Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Τι ειναι το debate; Είναι δυνατόν να μην υπήρξε σχετική Ελληνική λέξη;

Δ ί β α τ ο ν = debate !

Debate - Ετυµολογία Τι ειναι το debate; Είναι δυνατόν να μην υπήρξε σχετική Ελληνική λέξη;Δ ί β α τ ο ν = debate ! Πριν από χιλιάδες Σεπτέµβρηδες, στο ίδιο µέρος, ένας αλλόκοτος αλλά πολύ οξύνους λαός, επινόησε ένα σύστηµα, για να µπορεί να συγκρίνει δύο διαφορετικές και αντικρουόµενες απόψεις: Έστηνε δύο "βήµατα", άλλως βάθρα, το ένα κοντά στο άλλο. Στο ένα ανέβαινε ο ρήτορας που υποστήριζε την µία και στο άλλο βήµα ο υποστηριχτής της άλλης άποψης. Πρώτα µιλούσε ο ένας και εξέθετε τα επιχειρήµατα, που κατά την γνώµη του στήριζαν την άποψή του, και ακολούθως µιλούσε ο άλλος και έλεγε τα δικά του. Το πλήθος άκουγε και τον έναν, άκουγε και τον άλλον και όταν συµφωνούσε µε ένα επιχείρηµα που άκουγε, αναφωνούσε "ΒΡΑΒΕΥΩ, ΒΡΑΒΕΥΩ". Το σκηνικό αυτό µε τα 2 βήµατα, ονοµάστηκε ∆ΙΒΑΤΟΝ, ακριβώς γιατί είχε ∆ΥΟ βήµατα. Το σύστηµα αυτό, όπως και πολλά άλλα άλλωστε, το δανείστηκαν οι νεο-πολιτισµένοι ∆υτικοί, σε εποχές που οι απόγονοι εκείνου του αλλόκοτου λαού, είχαν τεθεί σε υποχρεωτική πνευµατική καταστολή, που κράτησε 2.000 Σεπτέµβρηδες. Το ∆ΙΒΑΤΟΝ οι νεο-πολιτισµένοι το έγραψαν DEBATE και το καλύτερο που κατόρθωσαν να προφέρουν, ήταν... ΝΤΙΜΠΕΪΤ. Μα ούτε και το "ΒΡΑΒΕΥΩ" µπόρεσαν να µιµηθούν σωστά και το κατάντησαν... BRAVO. (Αυτό το "ΕΥ" µέσα στη µέση της λέξης, τους δυσκόλευε και έτσι το έφαγε η µαρµάγκα...) ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ: Σε όλους τους νεο-αγράµµατους δηµοσιογράφους, µήπως και καταλάβουν ότι δεν είχαµε ∆ΙΒΑΤΟΝ αλλά..ΠΟΛΥΒΑΤΟΝ, µιας και είχαµε πολλά βήµατα !! Αφού συνηθίζουν να δείχνουν την καλλιέργειά τους, χρησιµοποιώντας αντί Ελληνικών, "ξένες λέξεις" της µόδας, (που συνήθως είναι στραβο-προφερόµενα Ελληνικά), ας επινοήσουν επιτέλους τη λέξη MULTIBATE για όταν είναι πολλά τα βήµατα (πολλοί ρήτορες) κρατώντας την λέξη DEBATE, για όταν είναι ∆ΥΟ. Πάλι σπαστά Ελληνικά, αλλά τουλάχιστον θα ακριβολογούν...
Έχουν δημοσιευτεί 2 σχόλιαΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
02 Οκτωβρίου 2015

Το μικρό αυτό κείμενο προέρχεται από πρόσφατες αναρτήσεις στο internet και δείχνει κατ' αρχήν λογικοφανές.
Το λατινικό disbattere από που προέρχεται ετυμολογικώς;
Δεν μοιάζει και αυτό με το "δίσβατον";
Ισως κάποιος ειδικός νας εξηγήσει ...
Δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάποιο από τα πολλά Ελληνοκεντρικά επινοήματα που κυκλοφορούν ευρέως!

Παν. Αναγν.
----------------------------------

01 Οκτωβρίου 2015

Δεν είμαι ειδήμων αλλά, ο αγγλικός όρος, όπως και το γαλλικό debat, προέρχονται από το λατινικό desbattere, σε ελληνική αντιστοιχία «διαμάxεσθαι».

"... και διαμάχεσθαι λέγοντα τα βέλτιστα ..." (Πλάτων), εκ του οποίου εξάγεται η αντίδραση "βραβεύω,βραβεύω".

Χρ. Ροδόπουλος
---------------------------------

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.