Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023
Σελλούντος Βάιος (Μ-Η Μηχ/κός, Δημοσιογράφος)

Σελλούντος Βάιος (Μ-Η Μηχ/κός, Δημοσιογράφος)

Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα.

Από τα γυμνασιακά του χρόνια άρχισε να αρθρογραφεί σε μαθητικά περιοδικά, ενώ στα σπουδαστικά του χρόνια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (σπούδασε Μηχανολόγος και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) υπήρξε εκδότης της Σπουδαστικής Εφημερίδας «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ».

Πρωτοστάτησε σε φοιτητικούς αγώνες τόσο για θέματα κλαδικά όσο και γενικότερα για θέματα παιδείας και κοινωνίας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος φοιτητικών οργανώσεων, όπως η Ε.Ε.Ν. (Ελληνική Εταιρεία Νέων), η Φ.Π.Ε.Α. (Φοιτητική Πνευματική Εστία Αθηνών) κ.α.

Υπήρξε ελεύθερος συνεργάτης – αρθρογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες της δεκαετίας του ’60. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του ως Μηχανικός κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο για την «Παραγωγή-Διανομή Ενέργειας».

Μέχρι τώρα έχει συγγράψει και εκδώσει 28 βιβλία τεχνικού περιεχομένου. Το δίτομο βιβλίο του «Θέρμανση & Κλιματισμός» (1300 σελίδες, Α4) χρησιμοποιείται ως επίσημο βοήθημα σε τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα και εφτά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ίδρυσε τα περιοδικά «Τεχνικά», «Κατασκευαστής», «Ψυκτικός», «20/+35» και εξέδωσε για λογαριασμό άλλων ή αναμόρφωσε εκδοτικά, περισσότερες από 20 εφημερίδες και περιοδικά, τεχνικού και πολιτικού περιεχομένου.

Το 1982 υπήρξε συνιδρυτής και στη συνέχεια πρόεδρος του «Ελεύθερου Πολιτικού Εργαστηρίου», (πρώτη πρόεδρος η κα Βιργινία Τσουδερού), μια πολιτιστική μη κομματική οργάνωση.

Από το 1993 είναι μέλος της ΕΔΙΠΤ. Με πρόταση του αείμνηστου προέδρου Βλάση Σωκρατείδη εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας, θέση την οποία διατήρησε και μετά από έξι διαδοχικές εκλογές. Μετά την απώλεια του Βλάση Σωκρατείδη το Δ.Σ. παμψηφεί τον εξέλεξε Πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ.

Δημοσιεύσεις (1 έως 9 από 9)

Παρουσίαση ενδιαφέρουσας και επίκαιρης και σήμερα ομιλίας του κ. Αντώνη Χριστοδούλου, Μ-Η Μηχ/κού από την Δ/νση Πληροφόρησης Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση, σε εσπερίδα της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) στις 16/11/2009.

Το κείμενο προέρχεται από σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ (www.tekdotiki.gr)

Επιλογή εγκατάστασης κλιματισμού
Ανάρτηση14 Ιανουαρίου 2012

Οι σχετικές επιλογές και ρυθμίσεις είναι φαινομενικά απλές. Ομως ο συσχετισμός απαιτήσεων, δυνατοτήτων και κόστους (αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας) δεν είναι πάντοτε μονοσήμαντος και φανερός.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ (http://www.tekdotiki.gr)


Αν και ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιούνται σήμερα πολύ διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως φυσικό αέριο, υγραέριο (βουτάνιο, προπάνιο), κάρβουνο, τύρφη, pellets, τεχνητά καυσόξυλα, ακόμη και ηλεκτρική ενέργεια, εδώ θα ασχοληθούμε με τα κλασσικά τζάκια καυσοξύλων.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ (http://www.tekdotiki.gr)

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
Ανάρτηση24 Απριλίου 2011
Τελευταία τροποποίηση25 Απριλίου 2011

Πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με θέμα: “Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική Κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού – Έξυπνα συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης – Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών.

Παρουσίαση: Β. Η. Σελλούντος

Αυτοδιοίκηση και υδατικοί πόροι
Ανάρτηση24 Απριλίου 2011
Σημαντικές πληροφορίες και διαπιστώσεις περιέχονται στην πολυσέλιδη Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2008, με τον πλήρη τίτλο: «Ο Ρόλος και οι Αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και προστασία υδατικών πόρων».
Εποπτεία αγοράς δομικών υλικών
Ανάρτηση24 Απριλίου 2011
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εσπερίδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για το "2010 – Έτος Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών"
Από την Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 20 ΟΚΤ 2010
Πρόταση για νέο Κ.Τ.Σ.
Ανάρτηση14 Απριλίου 2011