Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023
Σφυρής Τριαντάφυλλος (Πολιτικός Μηχανικός)

Σφυρής Τριαντάφυλλος (Πολιτικός Μηχανικός)

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, 1978.

Μελετητής ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Ζει και εργάζεται στην Ξάνθη.

Ασχολείται με την σύνταξη στατικών  μελετών από το 1980 μέσω προγραμμάτων  Η.Υ. που συνέταξε ο ίδιος για ίδια χρήση.

Παράλληλα  με την επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητά του στον τεχνικό χώρο έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και στον καλλιτεχνικό ως ερασιτέχνης μουσικός.

Επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις:

- "Διερεύνηση της  αξιοπιστίας των  μοντέλων  του πολυωρόφου πλαισίου και των  υποπλαισίων  στην ανάλυση  των  δοκών για κατακόρυφα φορτία" (άρθρο στο Δελτίο  ΣΠΜΕ,  τεύχος 192, Σεπτ. 1989).

- "Επισκευή­ και ενίσχυση με μεταλλικό σκελετό του Αρχοντικού Μπρίκα στο Σουφλί" (εισήγηση στην  Α' Επιστημονική  Συνάντηση για το έργο αποκατάστασης των ιστορικών κτισμάτων στη Β.  Ελλάδα, Θεσ/νίκη 1995)

- "Κτίριο Δημαρχείου Ξάνθης, αποτύπωση του φέροντα οργανισμού και καταγραφή των επεμβάσεων από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα” (εισήγηση στην διεθνή συνάντηση του Προγράμματος RAPHAEL  της 10ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ξάνθη 1997)

- "Τα ιστορικά κτίρια από τοιχοποιία αντιμέτωπα με τον Ευρωκώδικα 6 και τον EAK 2003" (εισήγηση στο 3ο εθνικό συνέδριο Ήπιες επεμβάσεις για την προστασία ιστορικών κατασκευών, Νέες Τάσεις Σχεδιασμού, Θεσσαλονίκη 2009)

Δημοσιεύσεις (1 έως 11 από 16)

"... το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους πολίτες να τακτοποιήσουν κατασκευές που δεν θα απαιτούν πλέον άδεια..."

"... με βάση το άρθρο 82 του νομοσχεδίου θα μπορεί να ακυρωθεί οποιαδήποτε μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου ..."

" ... Όσο η πολεοδομική νομοθεσία θα παραμένει σε αυτήν την κατάσταση, όλο και περισσότεροι θα αναγκαζόμαστε να αποσυρόμαστε και να αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε αυτούς που έμαθαν να ελίσσονται (κοινώς "λαμόγια"). Ή στο τέλος θα αναγκαστούμε να το κάνουμε και εμείς με όλα, φυσικά, τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται ..."

Η γραφειοκρατία και ποιός την εκτρέφει.
Ανάρτηση23 Δεκεμβρίου 2011
Τελευταία τροποποίηση21 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσες ατέλειωτες ανθρωποώρες δεν χάνονται καθημερινά μέσα στους διαδρόμους και τα γραφεία των υπηρεσιών για να διεκπεραιωθεί μια υπόθεση; Οι ώρες αυτές δεν είναι μόνο των συναλλασσόμενων πολιτών αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων. Κινούμαστε όλοι πέρα - δώθε (πολίτες και υπάλληλοι) αλλά στο τέλος της ημέρας παράγουμε μόνο "αέρα κοπανιστό" ...

Ιστορική ανασκόπηση της εξέλιξης του κλάδου των μηχανικών στην χώρα και των σχετικών διαταγμάτων. Οι πολιτικοί τεχνικοί στην Ελλάδα περί τα τέλη του 19ου αιώνα: οι γεωμέτρες, το Σώμα Πολιτικών Μγχανικών, το Σχολείο των Βιομηχάνων των Τεχνών και ο Ελληνικός Πολυτεχνικός Σύλλογος.

Βλπ. επίσης: Μέρος 1ο - Από την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους μέχρι την ίδρυση του πρώτου "πολυτεχνείου"

Ο νόμος 4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος των πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων, και φυσικά αναμένεται «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των ειδικοτήτων των μηχανικών.

Μετά από 2 χρόνια εφαρμογής του νόμου 4014 και εν όψει της αντικατάστασής του με τον νέο νόμο που θα ψηφιστεί, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία συντάχθηκε ο νόμος αυτός και με σκοπό, όχι να λύσει το σοβαρό θέμα της αυθαίρετης δόμησης, αλλά να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους με τα πρόστιμα που θα εισπράττονταν.

Είναι κοινός τόπος ότι τόσα χρόνια η πολιτεία έκανε πως καταπολεμούσε την αυθαίρετη δόμηση, αλλά αυτή οργίαζε. Και ξαφνικά, τον Σεπτέμβρη του 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης (και μάλλον λόγω αυτής), πήρε η πολιτεία την μεγάλη απόφαση: Θάνατος στα αυθαίρετα! Και στο παρασκήνιο: Ζήτω τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν!

Αλλά όπως συνήθως από το ένα άκρο πήγε στο άλλο και προκειμένου να μαζέψει λεφτά που τόσο έχει ανάγκη, στην έννοια “τακτοποίηση αυθαίρετων” φρόντισε να βάλει τα πάντα.

Οι ιστορίες που δημοσιεύονται σε συνέχειες αφορούν μια πτυχή αυτού ακριβώς του παραλογισμού και της σπατάλης ατέλειωτων εργατοωρών που τον συνοδεύει. Θα βρεθεί άραγε κανένας από αυτούς που ρυθμίζουν τις τύχες μας να τον σταματήσει;

Ιστορίες για αυθαίρετα
Ανάρτηση12 Δεκεμβρίου 2012

Είναι κοινός τόπος ότι τόσα χρόνια η πολιτεία έκανε πως καταπολεμούσε την αυθαίρετη δόμηση, αλλά αυτή οργίαζε. Ξενοδοχεία, βίλες, κέντρα διασκεδάσεων και εργοστάσια ξεφύτρωναν σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, χωρίς άδειες και κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των ελεγκτικών αρχών. Πως έγιναν και κανένας δεν πήρε είδηση; Έφταιγαν οι χαλαροί νόμοι; Έφταιγε το ότι δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι ; Έφταιγε η αστυνομία που έκαμνε τα στραβά μάτια; Έφταιγαν οι πολεοδομίες που τα κάλυπταν;

Στο 2ο μέρος της σειράς των άρθρων με γενικό τίτλο «Η βεβαίωση για την μεταβίβαση ακινήτου και οι παγίδες που κρύβει» γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν οι Μηχανικοί και στους κινδύνους που κρύβουν οι ασαφείς και αντιφατικές διατυπώσεις τους.

ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2