Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022
Ζερβός Γιάννης Κλ. (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

Ζερβός Γιάννης Κλ. (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

Ο Γιάννης Ζερβός του Κλεάνθη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο «Federico II», στη Napoli της Ιταλίας.

Ελεύθερος επαγγελματίας.

τ. Μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

τ. Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Πολιτισμού & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΕ.

τ. Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS.

Β' Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων

Έχει συνυπογράψει τον διεθνή χάρτη αρχών για την διατήρηση των τοιχογραφιών.

ICOMOS Principles for the preservation and conservation-restoration of Wall Paintings, Copenhagen, Thessaloniki, Victoria Falls 2003.

Δημοσιεύσεις (1 έως 5 από 5)

«....Εκτός από την διάσταση της πολιτικής της επιστήμης, δηλαδή τις αμιγώς επιστημονικές αντιρρήσεις, (οι οποίες είδαμε έχουν ιστορικό βάθος, έχουν δηλαδή διατυπωθεί ήδη από τα έτη '80 και παραμένουν υπό διαρκή διερεύνηση κι επικαιροποίηση), ξαφνικά πριν λίγο καιρό, προστέθηκε έντονα η πολιτική διάσταση κι έχει αναστατωθεί η κοινωνία, με την βοήθεια του διαδικτύου....»

Η "ακτιβιστική" συμβολή μου στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ...
Ανάρτηση23 Απριλίου 2012
Τελευταία τροποποίηση25 Απριλίου 2012

Χωρίς να έχω κανένα θεσμικό ρόλο, αναγκάστηκα να δράσω ατομικά, "ακτιβιστικά" και "υπόγεια", ώστε να γίνει ρητή αναφορά των διεθνών συνθηκών και των σχετικών ορισμών, στην αιτιολογική έκθεση και στο Άρθρο 6, παρ.1 του Ν.4067/2012.

Η σύνδεση του ΝΟΚ με τις διεθνείς συνθήκες, έστω σ’ επίπεδο ορισμού της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, είναι πλέον γεγονός.


Εισήγηση στην ημερίδα ΕΛΛΕΤ-ΣΑΚ / ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τους παραδοσιακούς οικισμούς στις 23-01-2012

.........."Εάν πράγματι θέλουμε να διατηρήσουμε τις αυθεντικές παραδόσεις, ακίνητες κινητές και άϋλες, στα βουνά και στις θάλασσες, δεν έχουμε παρά να πάψουμε να ψαρεύουμε με δυναμίτη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο πραγματικός ψαράς επιλέγει κάθε φορά το κατάλληλο δίχτυ ή το κατάλληλο αγκίστρι, ανάλογα με το τι ψάρια θέλει να πιάσει και τι ψάρια θέλει ν’ αφήσει. Ο δυναμίτης, στη θάλασσα, κάνει πάντα «οριζόντιες ρυθμίσεις».......".

Σχόλιο στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ της 18ης Νοεμβρίου 2011

Εισήγηση στην Ημερίδα "Οικολόγων Πράσινων":  "Η πολιτισμική διάσταση του Τοπίου", Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, 3 Μαΐου 2011.

Επικαλούμενοι το άρθρο 28 του Συντάγματος, θα προσπαθήσουμε ν’ αποδείξουμε ότι το ανθρωπογενές σκέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου επιβάλει την υιοθέτηση της στρατηγικής της «ενσωματωμένης διατήρησης» μια και η εν λόγω σύμβαση βασίζεται ρητά σε άλλες τρείς συμβάσεις, που η χώρα μας έχει επίσης κυρώσει και οι οποίες με τη σειρά τους είναι δομημένες στην λογική της συγκεκριμένης στρατηγικής.