Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Σχέδιο νέας ΠΕΤΕΠ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του www.e-archimedes.gr για την συμπλήρωση του θεματολογίου των ΠΕΤΕΠ και την βελτίωση του περιεχομένου τους.

Παρακαλούνται οι κ.κ. συνάδελφοι να σχολιάσουν το κείμενο, με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή του. Τα σχόλια μπορούν να διατυπώνουν μέσω της ιστοσελίδας ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Έχουν δημοσιευτεί 3 σχόλιαΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
19 Ιουνίου 2018

H συγγραφή του σχέδιου ΠΕΤΕΠ για την πυρηνοληψία έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα EN 12504-1, ASTM C42/C42M και ACI 214-4R. Το παράρτημα για την καταγραφή των πυρήνων σχεδιάστηκε με γνώμονα να επιλύσει τα κακώς κείμενα της πυρηνοληψίας όπως δυστυχώς εμφανίζονται στην χώρα μας.

Αυτά συνοπτικά είναι:

α) η ομαδοποίηση πυρήνων από διαφορετικά δομικά στοιχεία κατά παράβαση του ΚΑν.ΕΠΕ,
β) η ομαδοποίηση πυρήνων απο δομικά και μη δομικά μέλη, όπως για παράδειγμα πλάκες με υποστυλώματα και στηθαία,
γ) η χρήση κοπτικών άκρων με έντονη φθορά και σπασμένα δόντια,
δ) η χρήση καροτερίας υγρής κοπής που εμφανίζει απογυμνωμένα ηλεκτρικά καλώδια, κλπ.

Επιπλέον το σχέδιο ΠΕΤΕΠ θέτει τον μελετητή του έργου προ συμβατικών υποχρεώσεων, όπως ορίζονται απο την κείμενη νομοθεσία.

Είναι αδιανόητο η εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία της πυρηνοληψίας για την εκτίμηση της δομικής επάρκειας να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα αξιοπιστίας των δοκιμών αυτών και έχουν οδηγήσει είτε σε υπερεκτίμηση ή σε υποεκτίμηση της φέρουσας ικανότητας κατασκευών.

Χρήστος Ροδόπουλος      

19 Ιουνίου 2018

Οι δειγματοληψίες πάσης φύσεως, προκειμένου να είναι αξιόπιστες για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, οφείλουν να είναι επαρκούς αξιοπιστίας. Αυτό σημαίνει εφαρμογή ορθών πρακτικών και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και μέσων.
Συχνά οι πυρηνοληψίες για τον προσδιορισμό της επί τόπου αντοχής σκληρυμένου σκυροδέματος (με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις) δεν γίνονται με τον αρμόζοντα τρόπο και τον σωστό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα, συνήθως, την υποεκτίμηση της αντοχής.
Στόχος του Σχεδίου ΠΕΤΕΠ είναι διατύπωση των απαιτήσεων και των ορθών πρακτικών για την διενέργεια πυρηνοληψιών. Κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα, χρειάζεται κάποιον αριθμό σελίδων ...
Επισημαίνεται ότι οι ΠΕΤΕΠ/ΕΤΕΠ σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα ισχύοντα Πρότυπα και, εν μέρει, είναι και "εκπαιδευτικού" χαρακτήρα.

Παν. Αναγνωστόπουλος

17 Ιουνίου 2018

Υπερβολικές λεπτομέρειες...
Αν ήταν αναγκαίες θα τις είχαν και στα ASTM.
Αν είναι δυνατόν, 24 σελίδες προϋποθέσεις για να κόψεις ενα καρότο, που ούτως ή άλλως κατά τον ΚΤΣ-97 απαιτούνταν τουλάχιστον 6 και κατά τον ΚΤΣ-2016 απαιτούνται 15 πυρήνες. Kαι μετά άχει και αξιολόγηση, βάσει και της διασποράς, κριτήιο συμμορφώσεως, κλπ 
Ο A.M.Neville είπε: "Cores, easy to take, diificult to interpate".
Δηλαδή σε μια ΜΗ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ της ποιότητος του σκυροδέματος δοκιμή, τόσες λεπτομέρειες; 

Ν.Μαρσέλλος

Υ.Γ. Το μπράβο πάει μόνον στην ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ...
Εγώ θα χρησιμοποιούσα με κλειστά μάτια μόνον τα ASTM.

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.