Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο!

Τα 7 Μνημεία που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο Θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο! Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 50oυ επετειακού συνέδριου Europa Nostra και της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του συνεδρίου και ανακοινώθηκε ο πρώτος κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο Μνημεία της Ευρώπης, του ομώνυμου προγράμματος της Europa Nostra.Απαιτείται άμεση δράση διάσωσης Αυτοί οι θησαυροί της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί λόγω της έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, άλλοι λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, εγκατάλειψη, φυσική καταστροφή ή ακόμη και πολιτικές συγκρούσεις. Επομένως, απαιτείται άμεση δράση διάσωσης. Ως τα επτά πλέον απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία στην Ευρώπη έχουν χαρακτηρισθεί τα ακόλουθα:Το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας1/5 H νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην ΚύπροΟι Οχυρώσεις του Βωμπάν στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία2/5 Το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην ΙταλίαΤο μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας3/5 Το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη ΡουμανίαΗ Αρμενική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της ΤουρκίαςΤο Τατόι Το Τατόι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένης αφ’ ενός της τεράστιας σημασίας του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφ’ ετέρου της αναγνώρισης της σημασίας του εκ μέρους του ελληνικού κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003.4/5 Έκτοτε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, και συντήρηση και φύλαξη αντικειμένων ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου το 15-20% της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλύπτεται με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα προβλήματα του Τατοϊου, όπως δήλωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Europa Nostra, προέρχονται κυρίως από την ανεπάρκεια πόρων.Η Europa Nostra είχε συμπεριλάβει το Τατόι στον αρχικό κατάλογο των 14 επαπειλουμένων Μνημείων. Πηγή: ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr5/5
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.