Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Σε συνέχεια του άρθρου του κ. Θ. Βουδικλάρη "Συντήρηση γεφυρών: Ενα τεχνικό αντικείμενο με πολλές ιδιαιτερότητες", ο καθ. κ. Χρ. Ροδόπουλος διατυπώνει ορισμένες ενδιαφέρουσες απόψεις/επισημάνσεις.

Απόψεις για το θέµα της συντήρησης των γεφυρών Χρήστος Ροδόπουλος καθ. ∆οµικής Ακεραιότητας Mε την µικρή µου εµπειρία ως µέλος επιτροπών σύνταξης διαδικασιών ελέγχου και συντήρησης γεφυρών στην Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω - µη τεχνικά θέµατα (αυτά έπονται). Κατα βάση η συντήρηση γεφυρών είναι θέµα επιστηµονικής νοοτροπίας των κρατών σε θέµατα ασφάλειας. Κατα την διαδικασία ελέγχου και µελέτης συντήρησης είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα υπάρξουν "προβλήµατα" σε σχέση µε τις αρχικές µελέτες. Κατα συνέπεια το κράτος θα πρέπει να έχει το πολιτικό σθένος να "κυνηγήσει" την υπόθεση. Το κράτος θα πρέπει να δει τελείως διαφορετικά την ιδέα των ΕΤΕΠ και ειδικά µέσα από το πρίσµα οτι τα υλικά δεν είναι ίδια και σήµερα πλέον µε το ΕΛΟΤ ΕΝ 1504 υπάρχουν συγκεκριµένα κριτήρια επιλογής, όχι υλικών αλλα συστηµάτων. Οι υφιστάµενες ΕΤΕΠ είναι τουλάχιστον τραγικές σε θέµατα συντήρησης γεφυρών διότι δεν κατηγοριοποιούν την "ζηµιά" µε βάση διεθνώς αναγνωρισµένες προδιαγραφές. Επίσης οι ΕΤΕΠ θα πρέπει να µπορούν να δουν δύσκολα προβλήµατα συντήρησης, όπως τενόντων προέντασης, θεµελίωσης, κλπ. Βασικότατο είναι οι ΕΤΕΠ να έχουν αυστηρή διαδικασία ποιοτικού ελέγχου, Η λογική εάν φαίνεται ωραίο ή εάν το χτυπάω µε το σφυράκι ακούγεται ωραίο είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Το επόµενο που θα πρέπει να καταλάβει το Ελληνικό ∆ηµόσιο είναι ότι το IL3 Inspection level 3 δεν είναι φθηνή υπόθεση και χρειάζεται εξειδίκευση και ακριβό εξοπλισµό. Η λογική βρίσκω τα σίδερα και παίρνω και 5 καρώτα δεν είναι λογική συντήρησης/ενίσχυσης σε κανένα κράτος που έχει νοοτροπία συντήρησης. Το επόµενο βήµα είναι το κράτος να έχει µια οµάδα µηχανικών/επιστηµόνων που καταλαβαίνει τα αποτελέσµατα του ελέγχου. Μια τέτοια οµάδα θα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις ώστε να εισάγει τα αποτελέσµατα/προβλήµατα στον φορέα και να τα επιλύσει.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.