Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020
∆εν υπάρχει µετεωρολογικός όρος για το φυσικό αυτό φαινόµενο που παρατηρείται µετά από ισχυρές χιονοπτώσεις στις ακτές µεγάλων λιµνών ή σε παραθαλάσσιες περιοχές. Με την δράση των κυµάτων, σε συνδυασµό µε την πνοή ψυχρών ανέµων, µέρος του χιονιού λιώνει µε µέρος παγώνει, µε αποτέλεσµα να σχηµατίζονται µεµονωµένες χιονόµπαλες. Χιλιάδες σφαίρες πάγου, στο µέγεθος της µπάλας ποδοσφαίρου, µε πυρήνα από χιόνι εµφανίζονται κατά µήκος της ακτής, προσφέροντας ατό το εκπληκτικό θέαµα. Το φαινόµενο αυτό δηµιουργείται όταν η θερµοκρασία του νερού βρίσκεται κοντά στους 0°C. Oι ψαράδες του νησιού Cap Breton στην Nova Scotia του Καναδά το ονοµάζουν "Lolly". Σύµφωνα µε την Σουηδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, SMHI, το σπάνο αυτό φαινόµενο δηµιουργείται όταν το µαλακό χιόνι συσσωρεέται και παρασύρεται πέραδώθε από την δράση του ανέµου κατά µήκος των ακτών. Η φυσική αυτή διεργασία θα µπορούσε να παραλληλισθεί µε την µετατροπή βραχοτεµαχίων σε κροκάλες µέσω της διάβρωσης. Χιονόµπαλες στην ακτή της Λίµνης Michigan, στις ΗΠΑ Χιονορολά Ο σχηµατισµός ρολών από χιόνι είναι άλλο ένα σπάνιο µετεωρολογικό φαινόµενο. Το φαινόµενο αυτό δηµιουργείαται µε την απόθεση επαλλήλων στρώσεων χιονιού µε την δράση του ανέµου. Υπό ορισµένες συνθήκες θερµοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας ανέµου και κλίσεως του εδάφους είναι δυνατός ο σχηµατισµός ρολών χιονιού! Ο σχηµατισµός των ρολών ευνοείται όταν: - το παγωµένο χιόνι επικαλύπτεται µε λεπτή στρώση φρέσκου χαλαρού χιονιού και η θερµοκρασία βρίσκεται κοντά στο σηµείο τήξεως του πάγου. - η θερµοκρασία του αέρα παραµένει σταθερή µεταξύ 0° και 1°C - ο άνεµος είναι αρκετά ισχυρός για να παρασύρει τα ρολά του χιονιού, αλλά όχι τόσο ισχυρός ώστε να τα διαλύει, δηλαδή να πνέει µε ταχύτητα περίπου 40 km/h. Με τις ριπές του ανέµου προστίθεται συνεχώς ποσότητα χιονιού. Με την επαλάληψη των ριπών το ρολό ωθείται προς τα κατάντη ενσωµατώνοντας κάθε φορά µεγαλύτερη ποσότητα χιονιού. Τα ρολά του χιονιού έχουν συνήθως διάμετρο μερικών εκατοστών. Ωστόσο κάποια απ' αυτά μπορεί να φθάσουν και τα 70 cm. Οταν το ρολό του χιονιού αποκτήσει αρκετό βάρος και δεν µπορεί να παρασυρθεί πλέον από τον αέρα ή όταν συναντήσει κάποιο εµπόδιο, σταµατά, αφήνοντας πίσω το ίχνος της πορείας του στην επιφάνεια του χιονιού. Μερικές φορές δηµιουργούνται οπές στο µέσον των ρολών που τους δίνει την µορφή ντόνατς. Αυτό συµβαίνει επειδή οι εσωτερικές στοιβάδες είναι λεπτότερες και λιγότερο συµπυκνωµένες από τις εξωτερικές, µε αποτέλεσµα να λιώνουν πιο εύκολα. Τα ρολά αυτα µπορεί επίσης να δηµιουργηθούν από την δράση της βαρύτητας. Οταν το χιόνι πέφτει από τα κλαδιά των δένδρων στο χιονισµένο έδαφος της πλαγιάς µπορεί να αρχίσει να κυλά προς τα κάτω σχηµατίζοντας ρολά, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Τέτοια ρολά χιονιού εµφανίζονται µερικές φορές στην βάση λοφωδών κλιτύων.
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.