Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
Η πρώτη στον κόσμο εμπορική εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής από κυματική ενέργεια τέθηκε σε λειτουργία στην Πορτογαλία Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη εμπορικώς εκμεταλλεύσιμη εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής από κυματική ενέργεια, στα ανοικτά της Agucadoura, στην βόρεια Πορτογαλία. Η εγκατάσταση σχεδιασθηκε από την εταιρεία Pelamis Wave Power και περιλαμβάνει τρείς μετατροπείς κυματικής ενεργείας (Wave Energy Converters), οφιοειδούς μορφής ημιβυθιζόμενες διατάξεις οι οποίες παράγουν ενέργεια με την κίνηση υδραυλικών εμβόλων από τα κύματα. Οι τρείς μονάδες Pelamis P-750 αποδίδουν ισχύ 2.25 MW. Στην δεύτερη φάση ανάπτυξης στην "κυματική φάρμα" (wave farm) θα εγκατασταθούν άλλες 25 μονάδες και η συνολική ισχύς θα ανέλθει σε 21 MW, αρκετή για τις ανάγκες 15.000 κατοικιών! Οι μονάδες Pelamis, οι οποίες κατασκευάζονται από την εταιρεία Ocean Power Delivery, αποτελούνται από σειρά ημιβυθισμένων σωλήνων που συνδέονται μεταξύ τους με ειδικά διαμορφωμένους αρθρωτούς συνδέσμους. Οι σύνδεσμοι αυτοί αποτελούν την βάση της λειτουργίας της μονάδας. Με την ταλάντευση των σπονδύλων της μονάδας από το κύμα, υδραυλικοί κύλινδροι προσαρμοσμένοι στις αρθρώσεις εισπιέζουν λάδι σε υδραυλικά μοτέρ που δίνουν κίνηση στην γεννήτρια.Οι μονάδες των 750 kW έχουν μήκος 120 m και διάμετρο 3,5 m, αποτελούνται από τρεις ανεξάρτητες υπομονάδες - σπονδύλους των 250 kW και είναι αγκυρωμένες σε ναύδετα στον πυθμένα της θάλασσας. H ''κυματική φάρμα'' ανήκει στην Πορτογαλική εταιρεία Ανανεωσίμων Πηγών Ενεργείας Εnersis, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 30 συνολικά μονάδες Pelamis. H εταιρεία έχει θέσει στόχο την ανάδειξη της τεχνολογίας αυτής και των δυνατοτήων αξιοποίησής της. Πάντως, κατά δηλώσεις της ετειρείας, απαιτούνται αρκετά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για να επέλθει κερδοφορία από την εκμετάλλευσή τους υπό τις σημερινές συνθήκες.1/8 Η τεχνολογία των μονάδων Pelamis2/8 H πρώτη κυματική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Pelamis (μοντέλο Ρ2, ισχύος 0,75 MW) εγκαταστάθηκε σε απόσταση 2 km από την δυτική ακτή των νήσων Ορκνυ (Orkney) βορείως της Σκωτίας στο πεδίο δοκιμών EMEC της Βρετανικής εταιρείας Ε.ΟΝ.Ακολουθούν φωτογραφίες από τα στάδια παραγωγής, συναρμολόγησης, μεταφοράς και καθέλκυσης των μονάδων της Pelamis.Το κέλυφος της μονάδας αποτελείται από χαλύβδινα κυλινδρικά στοιχεία τα οποία συγκολλούνται μεταξύ τους.3/8 Συναρμολόγηση των συγκροτημάτων κινητήρα - γεννήτριας των μονάδων επί κινητών φορείων και εγκατάστασή τους στην πρύμνη του κυλινδικού κελύφους των μονάδων.4/8 Συναρμολόγηση στοιχείων κυρίας άρθρωσης και υδραυλικών κυλίνδρων.5/8 Ετοιμο τμήμα μονάδας μεταφέρεται από το εργοστάσιο στην προκυμαία με ειδικό όχημα SPMT (self-propelled modular transporter)6/8 Η τελική συναρμολόγηση των αρθρωτών τμημάτων της μονάδας γίνεται στο νερό.7/8 Ρυμούλκυση της μονάδας στην θέση εγκατάστασης8/8
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.