Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022
Τι είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Η απάντηση βρίσκεται στο www.e-archimedes.gr στο κείμενο "Το επάγγελμα του Μηχανικού - Νομικό πλαίσιο και ευθύνες" στο Κεφάλαιο "Γενικές Αρχές".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται, ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχει και την ευθύνη, να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όταν αυτό επιβάλλεται από λόγους επείγοντος, από σπουδαία και απρόβλεπτη ανάγκη, ή από λόγους εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να υποβληθεί προς έγκρισιν εντός 40 ημερών και να περιβληθεί την έγκριση της Βουλής εντός 3 μηνών από της υποβολής της, αλλιώς χάνει στο εξής την ισχύ της. Δεν προσβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως.     

Έχει δημοσιευτεί 1 σχόλιοΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
14 Μαίου 2013

Η έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλέπεται από το άρθρο 44 πργρ. 1 του Συντάγματος για να εφαρμοσθεί όταν υπάρχουν επείγοντες λόγοι σπουδαίας και απρόβλεπτης ανάγκης ή λόγοι εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου.
Έχει εφαρμοσθεί κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν, άλλοτε ορθώς και άλλοτε κακώς, όπως στον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, στις καταλήψεις των σχολείων το 1999, τις πυρκαγιές του 2007 κ.α. Η εκάστοτε κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έλλειψη ορισμού του «σπουδαίου λόγου» και τον επικαλείται αορίστως, λίγες φορές για πραγματικούς λόγους επειγούσης ανάγκης και πολλές φορές όταν επιθυμεί να παρακάμψει τη Βουλή – δηλαδή να ενεργήσει «δικτατορικά». Και σήμερα έχει λόγους να παρακάμψει τη Βουλή, αφού ένας αριθμός βουλευτών αισθάνεται ότι εκτίθεται προσωπικώς με την ψήφιση κάποιων ρυθμίσεων που δεν του αρέσουν και δηλώνει δημοσίως την άρνησή του..
Ήδη έχει γίνει καταιγιστική χρήση της δυνατότητος που παρέχει το σύνταγμα για την έκδοση ΠΝΠ, για λόγους που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ούτε επείγοντες, ούτε απρόβλεπτοι, ούτε εσωτερικού ή εξωτερικού κινδύνου – με κανένα τρόπο δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτούς οι διάφοροι φορολογικές ρυθμίσεις, ο ΦΠΑ και τα παρόμοια. Δεν μπορεί να θεωρείται επείγον ένα θέμα για το οποίον, επί πολλά χρόνια, δεν κάναμε τίποτα.
Και τι να πει κανείς για θέματα που εισάγονται και απορρίπτονται από τη Βουλή, και τελικώς επιβάλλονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι να σκεφθεί κανείς για τους βουλευτές που δεν μπορούν (όταν αρνούνται) να αντιληφθούν τον κίνδυνο ή το εθνικό συμφέρον!!! που επικαλείται η Κυβέρνηση. Είναι βέβαιον ότι δεν λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία (ίσως και το Σύνταγμα) στο βασίλειον της Δανιμαρκίας.
Άξιον απορίας είναι τι θα συμβεί αν, μετά τρίμηνον από της εισαγωγής της ΠΝΠ στη Βουλή για έγκριση, έχει αλλάξει η σύνθεση της Βουλής και ο συσχετισμός των κομματικών δυνάμεων, και διατυπωθεί τότε άρνηση εγκρίσεως.

Θ. Βουδικλάρης

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.